Obłędny gulasz z kiełbasy śląskiej z czarnuszką
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Ziarna czarnuszki są bogate w pełen składników odżywczych olej. Są także bardzo aromatyczne. przyprawiony nimi zwykły gulasz nabiera charakteru i wyrazistości.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 cebule
- 3-4 ogórki kiszone
- 1/2 niedużego selera
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki czarnuszki
- olej
- ostra papryka w proszku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę pokroić w plastry i podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka.
- Na patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać do kiełbasy razem z pokrojonymi na kawałki paprykami, selerem i ogórkami.
- Do składniku gulaszu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zalać je wodą, doprawić i gotować do miękkości warzyw.
- Pod koniec gotowania dodać czarnuszkę oraz koncentrat pomidorowy i zaprawić mąką z wodą. Wymieszać i gotować jeszcze 5 min.
- Podawać posypane natką pietruszki.