Obłędnie pyszny pieczony schab marynowany w coca-coli
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pieczony schab marynowany w coca-coli to pyszna i soczysta pieczeń. Danie idealne na rodzinny obiad. Ten łatwy przepis wymaga jedynie zamarynowania mięsa na dobę w coca-coli i przyprawach. Wypróbuj go jeszcze dzisiaj lub zaplanuj takie pieczyste na najbliższy weekend!
Wypróbuj także inne przepisy ze schabem wieprzowym w roli głównej:
Schab pieczony w niskiej temperaturze: przepis na soczysty schab różowy w środku [WIDEO]
Schab pieczony w rękawie - domowa wędlina [WIDEO]
Schab pieczony w musztardzie i plastrach boczku [WIDEO]
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5-1,8 kg wieprzowego schabu środkowego
- 1/4 szklanki sosu sojowego lub przyprawy do zup w płynie
- 1 szklanka coca-coli lub innego napoju tego typu
- 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1/3 szklanki ostrego keczupu
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka startego imbiru lub 2 łyżeczki suszonego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.
- Pozostałe składniki zmiksować.
- Schab przełożyć do torby z suwakiem lub ułożyć w zamykanym naczyniu.
- Schab zalać marynatą, zamknąć i włożyć do lodówki na 24 godziny. W czasie marynowanie 2-4 razy schab odwrócić.
- Po zamarynowaniu schab wyjąć z marynaty. Marynatę zachować.
- Schab ułożyć na blasze lub w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec powoli przez 3 godziny.
- Po pierwszych 30 minutach pieczenia, za pomocą pędzla pokryć go zachowaną marynatą. Czynność powtarzać co 30 minut.
- Po upieczeniu, gorący schab wyjąć z piekarnika, okryć folią aluminiową i pozostawić na 15 minut, aby zatrzymać soli wewnątrz mięsa.
- Kroić na plastry i podawać z pieczonymi warzywami.