Obłędnie pyszny pieczony schab marynowany w coca-coli

2021-03-29
Obłędnie pyszny pieczony schab marynowany w coca-coli
Autor: Shutterstock Soczysta pieczeń dzięki jednemu sprytnemu trikowi
łatwy
20 min
4

Pieczony schab marynowany w coca-coli to pyszna i soczysta pieczeń. Danie idealne na rodzinny obiad. Ten łatwy przepis wymaga jedynie zamarynowania mięsa na dobę w coca-coli i przyprawach. Wypróbuj go jeszcze dzisiaj lub zaplanuj takie pieczyste na najbliższy weekend!

Wypróbuj także inne przepisy ze schabem wieprzowym w roli głównej:

Schab pieczony w niskiej temperaturze: przepis na soczysty schab różowy w środku [WIDEO]

Schab pieczony w rękawie - domowa wędlina [WIDEO]

Schab pieczony w musztardzie i plastrach boczku [WIDEO]

 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5-1,8 kg wieprzowego schabu środkowego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego lub przyprawy do zup w płynie
  • 1 szklanka coca-coli lub innego napoju tego typu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki ostrego keczupu
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka startego imbiru lub 2 łyżeczki suszonego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.
  • Pozostałe składniki zmiksować.
  • Schab przełożyć do torby z suwakiem lub ułożyć w zamykanym naczyniu.
  • Schab zalać marynatą, zamknąć i włożyć do lodówki na 24 godziny. W czasie marynowanie 2-4 razy schab odwrócić.
  • Po zamarynowaniu schab wyjąć z marynaty. Marynatę zachować.
  • Schab ułożyć na blasze lub w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec powoli przez 3 godziny.
  • Po pierwszych 30 minutach pieczenia, za pomocą pędzla pokryć go zachowaną marynatą. Czynność powtarzać co 30 minut.
  • Po upieczeniu, gorący schab wyjąć z piekarnika, okryć folią aluminiową i pozostawić na 15 minut, aby zatrzymać soli wewnątrz mięsa.
  • Kroić na plastry i podawać z pieczonymi warzywami.