Obłędne pulpety z ziemniakami z piekarnika
2021-11-03
łatwy
20 min
4
Pulpety o miękkim i soczystym wnętrzu cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Ich przygotowanie można sobie uprościć, przygotowując je razem z ziemniakami i piekąc wszystko jednocześnie w piekarniku.W efekcie po 40 minutach otrzymujemy pełne danie i to takie - palce lizać!
SKŁADNIKI
- 100 g ryżu suchego (1 torebka)
- 500 g mielonego mięsa drobiowego, np. z indyka
- 1 cebula średnich rozmiarów
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 1 kg drobnych ziemniaków z cienką skórką
- 100 g sera żółtego, startego
- olej roślinny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić.
- Na niewielkiej ilości zeszklić 1 cebulę drobno posiekaną.
- Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulą i 1 jajkiem. Posolić i popieprzyć, ponownie wymieszać.
- Z mięsno-ryżowej masy formować kuliste klopsiki. Kulki z masy układać w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem.
- Ziemniaki umyć i pokroić w grubą kostkę. Krojonymi ziemniakami wypełnić miejsca między klopsikami.
- Całość posypać tartym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C i piec przez około 40 minut.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego