Obłędne pulpety z ziemniakami z piekarnika

2021-11-03
Obłędne pulpety z ziemniakami z piekarnika
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Pulpety o miękkim i soczystym wnętrzu cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Ich przygotowanie można sobie uprościć, przygotowując je razem z ziemniakami i piekąc wszystko jednocześnie w piekarniku.W efekcie po 40 minutach otrzymujemy pełne danie i to takie - palce lizać!

SKŁADNIKI

  • 100 g ryżu suchego (1 torebka)
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego, np. z indyka
  • 1 cebula średnich rozmiarów
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kg drobnych ziemniaków z cienką skórką
  • 100 g sera żółtego, startego
  • olej roślinny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić.
  • Na niewielkiej ilości zeszklić 1 cebulę drobno posiekaną. 
  • Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulą i 1 jajkiem. Posolić i popieprzyć, ponownie wymieszać.
  • Z mięsno-ryżowej masy formować kuliste klopsiki. Kulki z masy układać w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. 
  • Ziemniaki umyć i pokroić w grubą kostkę. Krojonymi ziemniakami wypełnić miejsca między klopsikami.
  • Całość posypać tartym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C i piec przez około 40 minut. 
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego