Obłędne kotlety z wątróbki i warzyw: łatwy przepis na tani i pyszny obiad
2021-10-07
łatwy
30 min
4
Obłędne kotlety z wątróbki i warzyw to łatwy przepis na tani i pyszny obiad. Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami zapomnianej maszynki do mielenia mięsa, to przygotowanie zajmie Wam kilka chwil. Polecam przepis na te pyszne kotlety wątróbkowe, które smakują dzieciństwem!
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki drobiowej, surowej
- 3 ziemniaki, ugotowane w mundurkach
- 3 marchewki, ugotowane
- 2 cebule, średnich rozmiarów, surowe
- 1 jajko kurze, surowe
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew również pokroić. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.
- Wątróbkę opłukać, usunąć żyłki i pokroić na mniejsze kawałki.
- Po przygotowaniu wstępnym składników, przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmiksować blenderem.
- Uzyskaną masę wątróbkowo-warzywną przełożyć do głębokiej miski, dodać rozmącone jajko, sól i pieprz oraz mąkę.
- Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
- Na rozgrzany tłuszcz kłaść po 2 łyżki masy, wygładzić wierzch i smażyć do zrumienienia z obu stron.
- Podawać z ziemniakami puree i sałatką ze świeżych warzyw.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?