Obłędne klopsy z piersi kurczaka zapiekane w sosie śmietanowym
2021-03-29
![Obłędne klopsy z piersi kurczaka zapiekane w sosie śmietanowym](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-VPgQ-QK3S-49ki_obledne-klopsy-z-piersi-kurczaka-zapiekane-w-sosie-smietanowym-664x442.jpg)
łatwy
30 min
4
Klopsy z piersi kurczaka zapiekane w sosie śmietanowym to pyszne danie obiadowe. Delikatne klopsy drobiowe i pyszny śmietanowy sos z aromatem czosnku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka lub filetu z indyka
- 1 cebula lub 1 por, tylko biała cześć
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 30% tłuszczu
- 150 g twardego sera np. parmezanu, pecorino lub bursztynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić na plasterki, każdy lekko zbić tłuczkiem do mięsa, a następnie pokroić w paski, a te na kawałki.
- Cebulę drobno posiekać. Jajko ubić ze szczyptą soli.
- Mięso z piersi kurczaka wymieszać z posiekaną cebulą i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem.
- Na dno formy do zapiekania wylać 1/3 tłustej śmietany.
- Na śmietanie ułożyć jednakowej wielkości klopsy uformowane z mięsnej masy.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec 10-15 minut.
- Do pozostałej śmietany dodać starty ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
- Wyjąć formę z klopsami, polać dokładnie śmietanowym sosem. Ponownie wstawić do piekarnik i piec jeszcze 15-20 minut.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami i sałatą z winegretem.