Obiad do 20 złotych: przepis na bitki wołowe w sosie pomidorowym
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Wołowina to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych mięs. Co można z niej zrobić za mniej niż 20 złotych? Podajemy przepis na bitki wołowe w sosie pomidorowym.
źródło: mat. prasowe Knorr
SKŁADNIKI
- 500 g wołowiny
- Esencja do duszonych mięs Knorr
- 5 łyżek mąki pszennej
- łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podzieloną na plastry wołowinę rozbij tłuczkiem. Tak przygotowane mięso starannie oprósz mąką i zarumień z obu stron na rozgrzanej patelni.
- Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Oba warzywa zeszklij na rozgrzanym w garnku tłuszczu. Dodaj do nich 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i oregano.
- Następnie przełóż podsmażone mięso do garnka. Wszystko zalej 600 ml wrzątku. Dodaj do niego Esencję do duszonych mięs Knorr, która dobrze podkreśli smak wołowiny.
- Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś mięso do momentu jego zmięknięcia. Zwykle odpowiednim czasem jest 35 minut.
- Danie serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Dobrym dodatkiem do niego będzie ugotowany ryż.