Nóżki kurczaka w cytrusach: przepis na kurczaka po kubańsku
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Nóżki kurczaka w cytrusach to świeże, soczyste danie obiadowe. Przepis na kurczaka w cytrusach pochodzi z kuchni kubańskiej pełnej żywych smaków. Nóżki z kurczaka można zastąpić całym kurczakiem podzielonym na części. Wypróbujcie przepis na nóżki kurczaka z limoną i pomarańczą i cieszcie ich smakiem z rodziną i przyjaciółmi.
Polecamy również inne przepisy na pieczonego kurczaka: kurczak pieczony w pomarańczach, kurczak pieczony długo marynowany, kurczak pieczony w ziołach.
Nóżki możemy zastąpić całym kurczakiem, po wykrojeniu kręgosłupa. Należy również naciąć korpus z jednej i drugiej strony pod żebrami.
SKŁADNIKI
- 4 nóżki z kurczaka
- 1 limonka
- pół pomarańczy
- 9 ząbków czosnku
- pół papryki
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- oliwa lub olej
- świeża kolendra
- pół łyżeczki pieprzu i soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnika nagrzać do temperatury 200°C. Nóżki wkładamy do brytfanny lub naczynia ze szkła żaroodpornego.
- Przygotować marynatę: Do blendera wrzucamy czosnek i paprykę. Dodajemy sok z połówki pomarańczy i jednej limonki. Dorzucamy do naszej mieszaniny przyprawy – łodyżki kolendry (listki zostawiamy do dekoracji), kumin, pieprz i sól. Dolewamy oliwę.
- Zawartość blendera dokładnie miksujemy, po czym otrzymany sos rozkładamy dokładnie na nasze pałki – obtaczamy je. Całość pieczemy ok. 50-60 minut. I gotowe. Nie trzeba polewać sosem mięsa w trakcie pieczenia.
- Przed podaniem posypujemy listkami kolendry.