Nóżki kurczaka PICCATA: łatwy przepis na kurczaka w sosie maślano-kaparowym
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Nogi kurczka można piec, a także dusić. Przyrządzone według włoskiego przepisu na kurczaka piccata są obłędnie pyszne. Ten aromatyczny maślano-kaparowy sos z dodatkiem cytryny jest wyjątkowo smaczny. Oto łatwy przepis na nóżki kurczaka w sosie!
Co jest potrzebne na kurczaka piccata?
Oprócz nóg lub udek kurczaka potrzebujesz przypraw, które nadadzą daniu oczekiwanego charakteru. Są to:
- czosnek
- kapary solone lub marynowane, osobiście wolę solone
- cytryna
- natka pietruszki
Jak zrobić kurczaka piccata?
Podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek i masło i pozwól im się roztopić. Obficie dopraw nóżki z kurczaka solą i pieprzem, a następnie dodaj na patelnię. Smaż skórą do dołu. Dzięki temu wytopi się trochę tłuszczu ze skórki. Smaż nogi kurczaka przez 10-12 minut z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Zdejmij kurczaka z patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli, zeskrobując przyrumienione kawałeczki z dna patelni. Wlej białe wino lub bulion z kurczaka (rosół z kurczaka) i poczekaj, aż się zagotuje, a następnie dodaj kapary i sok z cytryny. Dodaj masło i mieszaj razem z sosem, aż się zemulguje. Dodaj udka z kurczaka z powrotem do sosu, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut z uchyloną pokrywką. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki.
SKŁADNIKI
- 4 nóżki kurczaka, czyli tylne ćwiartki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 1 cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- sok i skórka z 1 cytryny około ½ szklanki soku
- ½ szklanki solonych kaparów wypłukanych, jeśli są zbyt słone
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki drobno posiekanej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wlej oliwę z oliwek na dużą patelnię i dodaj łyżkę masła. Pozwól, aby się stopiły.
- Dodaj kurczaka skórą do dołu i dopraw do smaku. Przykryj i smaż do zrumienienia przez 10-12 minut.
- Odwróć kurczaka, dopraw ponownie i smaż przez kolejne 10-12 minut.
- Wyjmij nóżki kurczaka z patelni i odłóż na bok.
- Dodaj cebulę i czosnek, zeskrobując dno patelni. Pozwól czosnkowi usmażyć się. Niech zacznie pachnieć upojnie! Cebula niech się zeszkli. Następnie wlej wywar z kurczaka, sok z cytryny i dodaj skórkę.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Dodaj kapary i gotuj przez 2 minuty, następnie dodaj pozostałe masło i wymieszaj z sosem, aby zemulgował. Dodaj kurczaka z powrotem na patelnię.
- Posyp posiekaną natkę pietruszką i gotuj przez 10-15 minut, aż kurczak się ugotuje, a sos trochę się zredukuje. (W razie potrzeby dodaj więcej zapasów).
- Spróbuj i ewentualnie doprawa według uznania. Podawaj posypane natką pietruszki z ryżem, puree ziemniaczanym lub gotowanymi warzywami.