Nóżki kurczaka PICCATA: łatwy przepis na kurczaka w sosie maślano-kaparowym

Nóżki kurczaka PICCATA: łatwy przepis na kurczaka w sosie maślano-kaparowym
Autor: Shutterstock.com Nogi kurczaka duszone w sosie piccata
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Nogi kurczka można piec, a także dusić. Przyrządzone według włoskiego przepisu na kurczaka piccata są obłędnie pyszne. Ten aromatyczny maślano-kaparowy sos z dodatkiem cytryny jest wyjątkowo smaczny. Oto łatwy przepis na nóżki kurczaka w sosie! 

Co jest potrzebne na kurczaka piccata?

Oprócz nóg lub udek kurczaka potrzebujesz przypraw, które nadadzą daniu oczekiwanego charakteru. Są to:

  • czosnek
  • kapary solone lub marynowane, osobiście wolę solone
  • cytryna
  • natka pietruszki

Jak zrobić kurczaka piccata?

Podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek i masło i pozwól im się roztopić. Obficie dopraw nóżki z kurczaka solą i pieprzem, a następnie dodaj na patelnię. Smaż skórą do dołu. Dzięki temu wytopi się trochę tłuszczu ze skórki. Smaż nogi kurczaka przez 10-12 minut z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Zdejmij kurczaka z patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli, zeskrobując przyrumienione kawałeczki z dna patelni. Wlej białe wino lub bulion z kurczaka (rosół z kurczaka) i poczekaj, aż się zagotuje, a następnie dodaj kapary i sok z cytryny. Dodaj masło i mieszaj razem z sosem, aż się zemulguje. Dodaj udka z kurczaka z powrotem do sosu, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut z uchyloną pokrywką. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki.

SKŁADNIKI

  • 4 nóżki kurczaka, czyli tylne ćwiartki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • sok i skórka z 1 cytryny około ½ szklanki soku
  • ½ szklanki solonych kaparów wypłukanych, jeśli są zbyt słone
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki drobno posiekanej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wlej oliwę z oliwek na dużą patelnię i dodaj łyżkę masła. Pozwól, aby się stopiły.
  • Dodaj kurczaka skórą do dołu i dopraw do smaku. Przykryj i smaż do zrumienienia przez 10-12 minut.
  • Odwróć kurczaka, dopraw ponownie i smaż przez kolejne 10-12 minut.
  • Wyjmij nóżki kurczaka z patelni i odłóż na bok.
  • Dodaj cebulę i czosnek, zeskrobując dno patelni. Pozwól czosnkowi usmażyć się. Niech zacznie pachnieć upojnie! Cebula niech się zeszkli. Następnie wlej wywar z kurczaka, sok z cytryny i dodaj skórkę.
  • Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
  • Dodaj kapary i gotuj przez 2 minuty, następnie dodaj pozostałe masło i wymieszaj z sosem, aby zemulgował. Dodaj kurczaka z powrotem na patelnię.
  • Posyp posiekaną natkę pietruszką i gotuj przez 10-15 minut, aż kurczak się ugotuje, a sos trochę się zredukuje. (W razie potrzeby dodaj więcej zapasów).
  • Spróbuj i ewentualnie doprawa według uznania. Podawaj posypane natką pietruszki z ryżem, puree ziemniaczanym lub gotowanymi warzywami.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej