Nowy sposób na szybki obiad. Aromatyczny kurczak, który znika z talerza
Aromatyczny kurczak po mandaryńsku ze smażoną fasolką zieloną to danie, które zachwyca prostotą, a przy okazji smakuje niesamowicie. Jest aromatyczny, lekko słodki i z cytrusową nutą. Nie można też zapomnieć o subtelnej pikanterii, która sprawia, że smakuje obłędnie. To perfekcyjny obiad na szybko.
i
Dieta niskokaloryczna
Szybki obiad w azjatyckim stylu. To danie po prostu gra
Ten przepis to idealny przykład kuchni chińskiej inspirowanej zachodnimi smakami. To idealne połączenie słodko-wytrawnych smaków, które uwielbiamy. Cytrusowa świeżość z sojową słonością i delikatną słodyczą to połączenie, które rozkochało w sobie miliony.
Cały sęk tej potrawy tkwi w tym, że mandarynka działa tu jako przyprawa. Nie tylko niesamowicie pachnie, ale również nadaje "ton" całemu daniu tworząc coś naprawdę niesamowitego. I choć może się wydawać, że zielona fasolka jest tu przez przypadek, to jest to całkowicie mylne podejście.
Idealne połączenie smaków. Zachwyci każdego!
Fasolka nie tylko dodaje chrupkości, ale również balansuje słodycz sosu i sprawia, że danie nie jest zbyt ciężkie. To idealny dodatek, który przy okazji świetnie wchłonie aromat zarówno imbiru, jak i czosnku.
To szybkie i lekkie danie przygotujemy w niecałe 30 minut. Świetnie sprawdzi się podane z makaronem ryżowym czy z ryżem. Jeśli jednak chcemy możemy je podać nawet ze świeżą bagietką. Wystarczy kilka składników, a nasze danie będzie zachwycało każdego!
SKŁADNIKI
- Kurczak:
- ok. 400 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka oleju
- Szczypta soli i pieprzu
- Warzywa:
- 200 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej)
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru
- Sos mandaryński:
- Sok z 2 mandarynek
- Skórka starta z 1 mandarynki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 0,5 łyżeczki chili w płatkach
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej rozmieszana w 2 łyżkach wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kroimy w cienkie paseczki.
- Mieszamy je z sosem sojowym, skrobią i olejem.
- Odstawiamy na około 15 minut.
- Ze świeżej fasolki odcinamy końcówki i blanszujemy we wrzątku.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kurczaka partiami i odkładamy na talerz.
- W tej samej patelni smażymy posiekaną cebulę, czosnek i imbir.
- Dodajemy fasolkę i podsmażamy.
- Dodajemy z powrotem kurczaka.
- W misce mieszamy wszystkie składniki oprócz skrobi.
- Wlewamy na patelnię i zagotowujemy.
- Dodajemy rozrobiona skrobię.
- Dokładnie mieszamy.