Nogi kurczaka pieczone w sosie musztardowym

Nogi kurczaka pieczone w sosie musztardowym mają w sobie to coś. Miękkie, rozpływające się w ustach mięso, skąpane w zawiesistym i bardzo wyrazistym sosie to posiłek godzien bogów. Prawdziwe delicje!
Sekret dobrze upieczonych udek kurczaka
Cała tajemnica dobrze wypieczonych udek kurczaka tkwi w odpowiedniej temperaturze i czasie pieczenia. Dlaczego? Mięso potrzebuje czasu, aby wysoka temperatura przeniknęła w głąb tkanki aż do kości i zdenaturyzowała (ścięła białko). Udka kurczaka należy piec tak długo, aż będą w pełni upieczone przy kości. Doświadczenie uczy, że nóżki kurczaka należy wstawić do piekarnik rozgrzanego do temperatury 180-190°C i piec przez 1 godzinę i 15 minut. Wysoka temperatura otoczenia spieka powierzchnię mięsa, zatrzymując soki w wewnątrz mięśni.
Dlaczego należy zawsze dopiec mięso kurczaka
Jedzenie niedopieczonego mięsa kurczaka jest niebezpieczne dla zdrowia. Surowe mięso kurczaka może być źródłem zakażenia pałeczkami bakterii Salmonella spp.
Przeczytaj koniecznie: Salmonelloza: jak można zarazić się salmonellą? Jak uniknąć zatrucia? Co jeść, gdy chorujesz?
SKŁADNIKI
- 4 nogi kurczaka
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonych
- 1/2 szklanki piwa
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 4 łyżki musztardy
- 4 łyżki śmietany
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nóżki kurczaka osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć na nim nóżki skórką do dołu i zrumienić z obu stron. Zdjąć z patelni i odłożyć.
- Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
- Dodać tymianek i piwo, doprowadzić do wrzenia, mieszając, aby zeskrobać wszystkie kawałeczki, które przywarły do dna patelni.
- Dodać bulion i musztardę. Zagotować.
- Zdjąć patelnię z ognia, dodać śmietanę i wymieszać.
- Nóżki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem, przykryć pokrywką i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Piec przez 45 minut.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami, kluskami lub kaszą.