Nogi kurczaka pieczone w sosie musztardowym

2020-09-28
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Nogi kurczaka pieczone w sosie musztardowym: proste wykonanie, rozkosz dla podniebienia
Autor: Shutterstock Nóżki kurczaka w sosie musztardowym 
łatwy
30 min
4

Nogi kurczaka pieczone w sosie musztardowym mają w sobie to coś. Miękkie, rozpływające się w ustach mięso, skąpane w zawiesistym i bardzo wyrazistym sosie  to posiłek godzien bogów. Prawdziwe delicje!

Składniki

4 nogi kurczaka

2 łyżki oliwy lub oleju

1 cebula

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka świeżych listków tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonych

1/2 szklanki piwa

1 szklanka bulionu drobiowego

4 łyżki musztardy

4 łyżki śmietany 

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Nóżki kurczaka osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć na nim nóżki skórką do dołu i zrumienić z obu stron. Zdjąć z patelni i odłożyć. 

Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. 

Dodać tymianek i piwo, doprowadzić do wrzenia, mieszając, aby zeskrobać wszystkie kawałeczki, które przywarły do dna patelni.

Dodać bulion i musztardę. Zagotować. 

Zdjąć patelnię z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. 

Nóżki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem, przykryć pokrywką  i wstawić do rozgrzanego piekarnika. 

Piec przez 45 minut.

Podawać z gotowanymi ziemniakami, kluskami lub kaszą. 

 

Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?

Sekret dobrze upieczonych udek kurczaka

Cała tajemnica dobrze wypieczonych udek kurczaka tkwi w odpowiedniej temperaturze i czasie pieczenia. Dlaczego? Mięso potrzebuje czasu, aby wysoka temperatura przeniknęła w głąb tkanki aż do kości i zdenaturyzowała (ścięła białko). Udka kurczaka należy piec  tak długo, aż będą w pełni upieczone przy kości. Doświadczenie uczy, że nóżki kurczaka należy wstawić do piekarnik rozgrzanego do temperatury 180-190°C i piec przez 1 godzinę i 15 minut. Wysoka temperatura otoczenia spieka powierzchnię mięsa, zatrzymując soki w wewnątrz mięśni. 

Dlaczego należy zawsze dopiec mięso kurczaka

Jedzenie niedopieczonego mięsa kurczaka jest niebezpieczne dla zdrowia. Surowe mięso kurczaka może być źródłem zakażenia pałeczkami bakterii Salmonella spp. 

Przeczytaj koniecznie: Salmonelloza: jak można zarazić się salmonellą? Jak uniknąć zatrucia? Co jeść, gdy chorujesz?