Niesamowicie aromatyczne curry z wątróbki drobiowej - tanie i proste danie w stylu wschodnim
2022-01-10
łatwy
35 min
4
Curry to potrawa w indyjskim stylu, można ją przygotować z mięsa, warzyw lub tofu. Dziś proponuję curry z wątróbek drobiowych - danie smaczne, aromatyczne i niedrogie. Można podać je z ryżem, kaszą lub świeżą białą bułeczką.
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki chili
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta kminku
- 2 łyżeczki kolendry mielonej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbki dokładnie oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki na jeden kęs.
- W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i olej i zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.
- Gdy cebula lekko się zezłoci dodać przyprawy: kurkumę, imbir, chili, kminek i kolendrę.
- Smażyć na małym ogniu 2-3 minuty cały czas mieszając, a następnie dodać wątróbki i przecier, przykryć i dusić 20 minut.
- NA koniec posolić do smaku.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody