Niesamowicie aromatyczne curry z wątróbki drobiowej - tanie i proste danie w stylu wschodnim

Curry z wątróbki drobiowej
Autor: Shutterstock Curry z wątróbki drobiowej to bardzo aromatyczne danie.
łatwy
35 min
4

Curry to potrawa w indyjskim stylu, można ją przygotować z mięsa, warzyw lub tofu. Dziś proponuję curry z wątróbek drobiowych - danie smaczne, aromatyczne i niedrogie. Można podać je z ryżem, kaszą lub świeżą białą bułeczką.

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta kminku
  • 2 łyżeczki kolendry mielonej
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbki dokładnie oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki na jeden kęs.
  • W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i olej i zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.
  • Gdy cebula lekko się zezłoci dodać przyprawy: kurkumę, imbir, chili, kminek i kolendrę.
  • Smażyć na małym ogniu 2-3 minuty cały czas mieszając, a następnie dodać wątróbki i przecier, przykryć i dusić 20 minut.
  • NA koniec posolić do smaku.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody

Galeria: 8 pomysłów na wątróbkę z patelni

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej