Naleśnikowa zapiekanka po meksykańsku - po prostu pyszności!
2021-07-22
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Naleśnikowa zapiekanka po meksykańsku to pożywne bezglutenowe danie z meksykańską energią. Przepyszny farsz zawdzięcza swój smak i aromat dodatkom, takim jak chili, kolendra i papryka.
SKŁADNIKI
- Naleśniki:
- 2,5 szklanki mleka
- 1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
- Nadzienie:
- 40 dag mięsa mielonego
- 15 dag twardego żółtego sera
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 pęczka kolendry
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, papryka ostra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do miski, dodać mleko, mąki, łyżeczkę soli, 3 łyżki oleju, zmiksować. Na patelni posmarowanej olejem usmażyć naleśniki.
- Cebulę i czosnek obrać, chili oczyścić cukinię i kolendrę opłukać, wszystko posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Zeszklić cebulę, z czosnkiem i chili. Dodać cukinię, smażyć 5 minut. Przełożyć do miski i wymieszać z kukurydzą - odsączoną i przelaną wrzątkiem.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, usmażyć mięso i dodać do warzyw. Przyprawić do smaku, wymieszać z kolendrą.
- Naleśniki smarować nadzieniem, zwinąć i układać w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub w foremce. Całość posypać startym serem. Zapiekać ok. 30 minut, w temperaturze 180ºC.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?