Naleśnikowa zapiekanka po meksykańsku - po prostu pyszności!

Naleśnikowa zapiekanka po meksykańsku - po prostu pyszności!
Autor: Shutterstock Naleśniki zapiekane z mięsnym farszem meksykańskim, z dodatkiem kolendry i kukurydzy
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Naleśnikowa zapiekanka po meksykańsku to pożywne bezglutenowe danie z meksykańską energią. Przepyszny farsz zawdzięcza swój smak i aromat dodatkom, takim jak  chili, kolendra i papryka.

SKŁADNIKI

  • Naleśniki:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki  kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • Nadzienie:
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 15 dag twardego żółtego sera
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, papryka ostra

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbić do miski, dodać mleko, mąki, łyżeczkę soli, 3 łyżki oleju, zmiksować. Na patelni posmarowanej olejem usmażyć naleśniki.
  • Cebulę i czosnek obrać, chili oczyścić cukinię i kolendrę opłukać, wszystko posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Zeszklić cebulę, z czosnkiem i chili. Dodać cukinię, smażyć 5 minut. Przełożyć do miski i wymieszać z kukurydzą - odsączoną i przelaną wrzątkiem.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, usmażyć mięso i dodać do warzyw. Przyprawić do smaku, wymieszać z kolendrą.
  • Naleśniki smarować nadzieniem, zwinąć i układać w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub w foremce. Całość posypać startym serem. Zapiekać ok. 30 minut, w temperaturze 180ºC.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej