Najlepsze skrzydełka pieczone: tylko 3 składniki marynaty

2022-04-25
Najlepsze skrzydełka pieczone: tylko 3 składniki marynaty
Autor: Shutterstock Pyszne skrzydełka pieczone - doskonały obiad lub przekąska
łatwy
15 min
4

Najlepsze skrzydełka pieczone są wcześniej zamarynowane. Marynata nie tylko skraca czas pieczenia, ale zmiękcza mięso i uwalania cały smak. W tym przepisie wystarczy użyć do marynaty tylko 3 składników: koncentratu pomidorowego, majonezu i sosu sojowego. Zatem do dzieła!

SKŁADNIKI

  • 2 kg skrzydełek kurczaka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki sosu sojowego lub przyprawy do zup w płynie
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • mielony czarny pieprz i słodka papryka do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skrzydełka pociąć na kawałki odcinając część ramienia od przedramienia. Końcówki skrzydełek zachować na przygotowanie bulionu, najlepiej zamrozić.
  • Z koncentratu pomidorowego, majonezu, sosu sojowego, soli i cukru przygotować marynatę. Wszystko razem dobrze zmiksować.
  • Skrzydełka polać marynatą i dobrze wymieszać. Tak, aby każdy kawałek był pokryty marynatą.
  • Naczynie ze skrzydełkami przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 60 minut. 
  • Skrzydełka przełożyć do brytfanny lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Dzięki temu skapująca ze skrzydełek marynata nawet jeśli się przypali to będzie łatwo te przypalenia usunąć. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 30 minut.
  • Podawać póki gorące!
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Galeria: Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów