Najlepsze skrzydełka pieczone: tylko 3 składniki marynaty
2022-04-25
łatwy
15 min
4
Najlepsze skrzydełka pieczone są wcześniej zamarynowane. Marynata nie tylko skraca czas pieczenia, ale zmiękcza mięso i uwalania cały smak. W tym przepisie wystarczy użyć do marynaty tylko 3 składników: koncentratu pomidorowego, majonezu i sosu sojowego. Zatem do dzieła!
SKŁADNIKI
- 2 kg skrzydełek kurczaka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki sosu sojowego lub przyprawy do zup w płynie
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- mielony czarny pieprz i słodka papryka do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skrzydełka pociąć na kawałki odcinając część ramienia od przedramienia. Końcówki skrzydełek zachować na przygotowanie bulionu, najlepiej zamrozić.
- Z koncentratu pomidorowego, majonezu, sosu sojowego, soli i cukru przygotować marynatę. Wszystko razem dobrze zmiksować.
- Skrzydełka polać marynatą i dobrze wymieszać. Tak, aby każdy kawałek był pokryty marynatą.
- Naczynie ze skrzydełkami przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 60 minut.
- Skrzydełka przełożyć do brytfanny lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Dzięki temu skapująca ze skrzydełek marynata nawet jeśli się przypali to będzie łatwo te przypalenia usunąć.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 30 minut.
- Podawać póki gorące!
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne