Najlepsza szynka wolno pieczona z pomidorami: soczysta i pełna aromatu

2021-03-29
Najlepsza szynka wolno pieczona z pomidorami: soczysta i pełna aromatu
Autor: Shutterstock Rozpływające się w ustach mięso pieczonej szynki
łatwy
20 min
4

Najlepsza szynka wieprzowa jest wolno pieczona - soczysta, rozpływająca się w ustach i pełna aromatu. Idealna będzie z pomidorami, które dodadzą jej świeżości. Tak przygotowana szynka to danie odświętne i jedyne w swoim rodzaju. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5-2 kg szynki wieprzowej bez kości
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 g pomidorków na gałązkach
  • 1 główna czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 listek laurowy, najlepiej świeży

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 150°C. Umieść szynkę w głębokim naczyniu do pieczenia.
  • W małej misce połącz przecier pomidorowy, zmiażdżony czosnek, olej, sól, pieprz i posmaruj tą mieszaniną szynkę z każdej strony.
  • Okryj szynkę papierem do pieczenia i przykryj naczynie podwójną warstwą folii aluminiowej, dobrze uszczelniając, aby zachować soki. Piecz przez 4 godziny.
  • Usuń folię i papier do pieczenia i ułóż obok szynki pomidorki na gałązkach, przekrojoną poziomo na pół główkę czosnku oraz listek laurowy i igiełki rozmarynu.
  • Wstaw do piekarnika i kontynuuj pieczenie przez 30 minut lub do momentu upieczenia pomidorów.
  • Szynkę wyjmij z piekarnika i odstaw na 20 minut, aby mięso wchłonęło soki, podawaj z pieczonymi pomidorami i sosem jaki się wytworzył.