Najlepsza szynka wolno pieczona z pomidorami: soczysta i pełna aromatu
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Najlepsza szynka wieprzowa jest wolno pieczona - soczysta, rozpływająca się w ustach i pełna aromatu. Idealna będzie z pomidorami, które dodadzą jej świeżości. Tak przygotowana szynka to danie odświętne i jedyne w swoim rodzaju.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5-2 kg szynki wieprzowej bez kości
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 500 g pomidorków na gałązkach
- 1 główna czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 listek laurowy, najlepiej świeży
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 150°C. Umieść szynkę w głębokim naczyniu do pieczenia.
- W małej misce połącz przecier pomidorowy, zmiażdżony czosnek, olej, sól, pieprz i posmaruj tą mieszaniną szynkę z każdej strony.
- Okryj szynkę papierem do pieczenia i przykryj naczynie podwójną warstwą folii aluminiowej, dobrze uszczelniając, aby zachować soki. Piecz przez 4 godziny.
- Usuń folię i papier do pieczenia i ułóż obok szynki pomidorki na gałązkach, przekrojoną poziomo na pół główkę czosnku oraz listek laurowy i igiełki rozmarynu.
- Wstaw do piekarnika i kontynuuj pieczenie przez 30 minut lub do momentu upieczenia pomidorów.
- Szynkę wyjmij z piekarnika i odstaw na 20 minut, aby mięso wchłonęło soki, podawaj z pieczonymi pomidorami i sosem jaki się wytworzył.