Najbardziej kremowy kurczak tikka masala. Sekret tkwi w marynowaniu

2025-12-01 12:39

Aromatyczny kurczak w indyjskim wydaniu. Kurczak tikka masala to prawdziwa klasyka indyjskiej kuchni, która zyskała uznanie na całym świecie. Aromatyczny, kremowy i niezwykle prosty do przygotowania. Tym razem wypróbuj tego przepisu z wolnowaru. Wyjdzie niesamowicie smaczny.

Najbardziej kremowy kurczak tikka masala. Sekret tkwi w marynowaniu

i

Autor: Ratov Maxim/ Shutterstock
łatwy
20 min
4

Kurczak w indyjskim stylu. Rozkochaj swoją rodzinę

Aromatyczny kurczak tikka masala z wolnowaru to danie, które zachwyci prostotą przygotowania i niezwykłym aromatem. To idealne połączenie indyjskich przypraw z kremowością, którą wszyscy znamy i kochamy. Jednak czy warto sięgać po wolnowar, czy może lepiej przygotować go po prostu w garnku?

Otóż dzięki wolnowarowi tworzymy niezwykle łagodne środowisko gotowania. Dzięki temu przyprawy "otwierają się" a czosnek, imbir i garam masala tworzą zwarty profil smakowy, który świetnie się ze sobą komponuje. Co więcej, to danie jest naprawdę wybaczające, zmień nieco proporcje czy czas gotowania - wciąż będzie smakowało wybitnie.

Przygotuj dzień wcześniej. Idealny smak dla każdego

Jeśli mamy taką możliwość polecamy zamarynować mięso dzień przed jego przygotowaniem. Nie tylko przyprawy lepiej się wchłoną, ale jogurt pomoże zmiękczyć mięso i zapobiegnie jego wysychaniu.

Nie ma co się długo zastanawiać. To danie to prosty sposób na aromatyczny posiłek dla całej rodziny. Proste w przygotowaniu, a smakuje niesamowicie. To coś, czego powinien spróbować każdy choć raz.

SKŁADNIKI

  • Marynata i kurczak:
  • 900 g piersi z kurczaka
  • 150 g jogurtu naturalnego 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos (do wolnowaru)
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 150–200 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka chili
  • 3 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: świeża kolendra do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy jogurt, czosnek, imbir i inne przyprawy.
  • Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka.
  • Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 minut.
  • Do wolnowaru dodajemy pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, starty imbir, pomidory z puszki i masło.
  • Dodajemy wszystkie składniki do sosu oprócz śmietanki.
  • Dorzucamy kurczaka razem z marynatą.
  • Gotujemy w wolnowarze 3-4 godziny na HIGH lub 6-7 godzin na LOW.
  • 15 minut przed końcem dodajemy śmietankę.
  • Opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Sałata z kurczakiem
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...