Musaka z kalafiorem: oryginalny przepis kuchni tureckiej
2021-03-27
łatwy
25 min
4
Musaka z kalafiorem to danie przygotowywane zimą w rejonie morze Egejskiego. Można podawać je z pilawem i jogurtem. Jest zdrowa alternatywa dla ciężkich dań mięsnych. W wersji wegetariańskiej lub dla urozmaicenia, zamiast mięsa możemy użyć zielonej soczewicy.
Zamiast mięsa mielonego można użyć zieloną soczewicę (pamiętajmy, że trzeba ją wcześniej namoczyć).
SKŁADNIKI
- duży kalafior
- 250 g mielonego mięsa
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 łyżeczki masła lub margaryny
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 200 ml wody
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mielone mięso i pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle przez 8-10 minut.
- Dodajemy przecier pomidorowy, ciepłą wodę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
- Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
- Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy mięsną masą.
- Pieczemy przez 30 minut w piekarniku w temp. 200ºC.
- Podajemy na gorąco z kaszą bulgur.