Młoda kapusta w starej odsłonie. Średniowieczne kotlety po morawsku

Młoda kapusta w starej odsłonie. Średniowieczne kotlety po morawsku
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Średniowieczne kotlety po morawsku to danie z długą tradycją. Danie, które z powodzeniem przenosi nas w czasie i karmi nie tylko ciało, ale i duszę. Unikalne połączenie smaków i aromatów. Młoda kapusta, mięso i cebula stanowi doskonały, smaczny i niedrogi pomysł na obiad, który przeniesie cię prosto do czasów Piastów.

Danie znane jako kotlety po morawsku lub kapusta po morawsku jest tradycyjnym daniem, którego korzenie mogącą sięgać nawet do tysiąca lat wstecz. Te smaczne kotlety z młodej kapusty i mięsa, które zyskały popularność w całej Europie średniowiecznej, prawdopodobnie były ulubionym przysmakiem pierwszych Piastów. Jak przygotować to danie? Dzięki posiadaniu maszynki do mięsa proces jest znacznie uproszczony. Bez niej, przygotowanie tego dania wymaga nieco siekania.

Średniowieczne kotlety po morawsku

Choć nazwa mogłaby sugerować inaczej, kapusta po morawsku nie wywodzi się bezpośrednio z Moraw - geograficznego regionu Czech. Jej korzenie są związane raczej z Wielkimi Morawami, historycznym obszarem obejmującym południe Polski, Czechy, Austrię oraz fragment Węgier. Wpływy kulinarne z tych terenów wzajemnie się przenikały, a stałymi składnikami były zawsze kapusta, cebula i mięso. Stąd narodziły się wyborne, delikatne i sycące kotlety z młodej kapusty i mięsa mielonego (w dawnych czasach drobno siekanego). Są to idealne i niedrogie danie na obiad, które smakiem przenosi nas na dwór, a może nawet do grodu księcia Mieszka I.

SKŁADNIKI

  • 1 kg młodej kapusty
  • ok. 400-500 g mielonego mięsa
  • 1 większa biała cebula
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • odrobina sody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierwszym krokiem jest bardzo drobne posiekanie kapusty lub utarcie jej na tarce. Cebulę natomiast pokrój w małe kawałki. Następnie zalej oba warzywa wrzątkiem, aby kapusta stała się miękka, a cebula straciła swą gorycz.
  • Po upływie kilku minut odcedź warzywa i dołóż do nich mięso mielone. Następnie wbij jajka, dodaj posiekaną pietruszkę, mąkę, śmietanę, a także przyprawy i sodę.
  • Całość dobrze wymieszaj, tak jakbyś przygotowywał masę do kotletów mielonych. Następnie przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Formuj z masy kotleciki, używając zwilżonych dłoni, i układaj je na przygotowanej blaszce.
  • Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz kotlety, aż uzyskają złoty kolor. Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami i dowolnymi dodatkami według uznania.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej