Młoda kapusta po węgiersku - wiosenny zamiennik bigosu

Młoda kapusta po węgiersku - wiosenny zamiennik bigosu
Autor: Shutterstock Gdy kapusta nigdy ci się nie nudzi, zwłaszcza z miesnymi dodatkami - wypóbuj nasz przepis na kapustę po węgiersku
łatwy
35 min
4

Młoda kapusta po węgiersku to świetna alternatywa dla tradycyjnego bigosu. Wiosną i wczesnym latem bigos wydaje się być potrawą zbyt ciężką, a kapusta kiszona też już nie smakuje tak  jak zimą. Zamiast niego możemy przygotować lżejszą młodą kapustę po węgiersku, z dodatkiem papryki, boczku i kiełbasy. Doskonale smakuje z młodymi ziemniakami, a także z pajdą świeżego chleba.

Składniki

1 główka młodej kapusty

1 wędzona kiełbasa

10 dkg wędzonego boczku

1 cebula

1 łyżka masła

1/3 szklanki bulionu

2 nieduże papryki - żółta i czerwona

2 pomidory

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Opłukaną i osuszoną młodą kapustę drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w ósemki.

Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę i boczek obsmażamy na osobnej patelni.

W większym garnku rozpuszczamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy poszatkowaną młodą kapustę i smażymy razem jeszcze 2 minuty.

Zalewamy bulionem. Dodajemy ziela angielskie i liście laurowe oraz szczyptę soli i gotujemy 10-15 minut.

Po tym czasie dodajemy kiełbasę, paprykę i pomidory, a także koncentrat i musztardę. Gotujemy jeszcze około 15-20 minut – do miękkości warzyw. Pod koniec kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, ...

więcej