Młoda kapusta po węgiersku - wiosenny zamiennik bigosu
2022-06-08
łatwy
35 min
4
Młoda kapusta po węgiersku to świetna alternatywa dla tradycyjnego bigosu. Wiosną i wczesnym latem bigos wydaje się być potrawą zbyt ciężką, a kapusta kiszona też już nie smakuje tak jak zimą. Zamiast niego możemy przygotować lżejszą młodą kapustę po węgiersku, z dodatkiem papryki, boczku i kiełbasy. Doskonale smakuje z młodymi ziemniakami, a także z pajdą świeżego chleba.
Zobacz galerię z innymi przepisami na młodą kapustę na ciepło!
SKŁADNIKI
- 1 główka młodej kapusty
- 1 wędzona kiełbasa
- 10 dkg wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki bulionu
- 2 nieduże papryki - żółta i czerwona
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opłukaną i osuszoną młodą kapustę drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w ósemki.
- Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę i boczek obsmażamy na osobnej patelni.
- W większym garnku rozpuszczamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy poszatkowaną młodą kapustę i smażymy razem jeszcze 2 minuty.
- Zalewamy bulionem. Dodajemy ziela angielskie i liście laurowe oraz szczyptę soli i gotujemy 10-15 minut.
- Po tym czasie dodajemy kiełbasę, paprykę i pomidory, a także koncentrat i musztardę. Gotujemy jeszcze około 15-20 minut – do miękkości warzyw. Pod koniec kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?