Miodowo-musztardowa pierś kurczaka - recepta na wielki apetyt

Miodowo-musztardowa pierś kurczaka - recepta na wielki apetyt
Autor: Shutterstock.com Pieczona pierś kurczaka w sosie miodowo-musztardowym podana z warzywami
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Ten soczysty i delikatny przepis na pierś z kurczaka w miodowo-musztardowym sosie jest łatwy w przygotowaniu i pełen smaku. Szybki i zdrowy przepis na kurczaka o idealnie zbilansowanych smakach. Dekadencki posiłek - moja recepta na wielki apetyt młodych organizmów - który pokochała cała rodzina.

To danie z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym to soczysty i aromatyczny przepis na filet drobiowy.  Domowa marynata miodowo-musztardowa jest tak łatwa w przygotowaniu. Następnie wystarczy marynatą pokryć obsmażone piersi kurczaka i upiec w piekarniku do perfekcyjnej miękkości i soczystości. Ponadto, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek, możesz dodać trochę pieczonych ziemniaków i warzyw. Ten łatwy przepis na pieczoną pierś kurczaka to najlepszy sposób na obiad mojej wielopkoleniowej rodziny, w tym trzech rosłych młodzieńców o nieposkromionych apetytach.  

Dlaczego ten przepis na pieczoną pierś kurczaka jest moim ulubionym?

  • Zdrowy: zdrowy przepis na kurczaka o niskiej zawartości węglowodanów, który jest zrobiony ze zdrowych i czystych składników. Idealnie zdrowa receptura, którą możesz cieszyć się z rodziną.
  • Łatwy: bardzo łatwo jest uiec pierś według tego przepisu. Wymieszanie marynaty zajmuje kilka sekund, przyrumienienie kurczaka na kuchence i rozgrzanie piekarnika - zaledwie kilka minut. Pieczenie to kwestia kwadransu lub dwóch. 
  • Pyszny: smaki tego dania z kurczaka powalą cię na kolana. To zdecydowanie faworyt mojej rodziny. 

Składniki, których będziesz potrzebować?

Piersi z kurczaka bez kości, bez skóry - najlepiej z wolnego wybiegu, kukurydziane lub zagrodowe. 

Przyprawy:

  • papryka, gorczyca, mielone nasiona gorczycy, pieprz cayenne, sól i pieprz,
  • oliwa lub olej dobrej jakości
  • Miód
  • Rosół z kurczaka
  • Musztarda sarepska
  • Pełnoziarnista musztarda
  • Ocet biały
  • Sos Sriracha

Jak zrobić pieczoną pierś kurczaka?

  • Przypraw kurczaka: Najpierw wymieszaj wszystkie przyprawy i dokładnie natrzyj kurczaka ze wszystkich stron.
  • Przygotuj marynatę: Następnie w małej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu musztardowego.
  • Przysmaż kurczaka: Rozgrzej patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu, dodaj olej i obsmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190°C.
  • Upiecz kurczaka : Następnie przełóż kurczaka do naczynia nadającego się do piekarnika i polej sosem musztardowym. Piecz do upieczenia, około 15-25 minut (w zależności od wielkości piersi z kurczaka). Temperatura wewnętrzna każdej piersi z kurczaka powinna wynosić 74°C.
  • Na koniec podaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.

Piec kuczaka pod przykryciem czy bez?

Nie musisz przykrywać kurczaka podczas pieczenia. Obsmażenie filetu z piersi kurczaka zamyka mięso i nie dopuszcza do wyparowania soków.

W jakiej temperaturze najlepiej piec kurczaka?

W zależności od piekarnika najlepsza i najbezpieczniejsza temperatura do pieczenia kurczaka to 180-200°C. Wysokie temperatury pomagają zamknąć soki i smak, jednocześnie pozwalając kurczakowi gotować się bez przeszkód przez dobre 20 minut. 

SKŁADNIKI

  • Pierś kurczaka w sosie miodowo-musztardowym:
  • 4 filety z piersi z kurczaka bez kości i skóry, 100 g każdy
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne lub do smaku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • Sos miodowo-musztardowy:
  • 1/4 szklanki miodu
  • 3 łyżki wywaru z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka białego octu
  • 1 łyżeczka sosu sriracha lub do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połącz wszystkie przyprawy i dokładnie natrzyj kurczaka ze wszystkich stron.
  • W małej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu musztardowego.
  • Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i obsmaż kurczaka z obu stron przez 2 minuty na złoty kolor.
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190°C.
  • Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego (nadającego się do piekarnika) i polej sosem musztardowym. Piecz około 15-25 minut (w zależności od wielkości piersi z kurczaka).
  • Podaj z pieczonymi warzywami. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej