Miodowo-musztardowa pierś kurczaka - recepta na wielki apetyt
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Ten soczysty i delikatny przepis na pierś z kurczaka w miodowo-musztardowym sosie jest łatwy w przygotowaniu i pełen smaku. Szybki i zdrowy przepis na kurczaka o idealnie zbilansowanych smakach. Dekadencki posiłek - moja recepta na wielki apetyt młodych organizmów - który pokochała cała rodzina.
To danie z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym to soczysty i aromatyczny przepis na filet drobiowy. Domowa marynata miodowo-musztardowa jest tak łatwa w przygotowaniu. Następnie wystarczy marynatą pokryć obsmażone piersi kurczaka i upiec w piekarniku do perfekcyjnej miękkości i soczystości. Ponadto, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek, możesz dodać trochę pieczonych ziemniaków i warzyw. Ten łatwy przepis na pieczoną pierś kurczaka to najlepszy sposób na obiad mojej wielopkoleniowej rodziny, w tym trzech rosłych młodzieńców o nieposkromionych apetytach.
Dlaczego ten przepis na pieczoną pierś kurczaka jest moim ulubionym?
- Zdrowy: zdrowy przepis na kurczaka o niskiej zawartości węglowodanów, który jest zrobiony ze zdrowych i czystych składników. Idealnie zdrowa receptura, którą możesz cieszyć się z rodziną.
- Łatwy: bardzo łatwo jest uiec pierś według tego przepisu. Wymieszanie marynaty zajmuje kilka sekund, przyrumienienie kurczaka na kuchence i rozgrzanie piekarnika - zaledwie kilka minut. Pieczenie to kwestia kwadransu lub dwóch.
- Pyszny: smaki tego dania z kurczaka powalą cię na kolana. To zdecydowanie faworyt mojej rodziny.
Składniki, których będziesz potrzebować?
Piersi z kurczaka bez kości, bez skóry - najlepiej z wolnego wybiegu, kukurydziane lub zagrodowe.
Przyprawy:
- papryka, gorczyca, mielone nasiona gorczycy, pieprz cayenne, sól i pieprz,
- oliwa lub olej dobrej jakości
- Miód
- Rosół z kurczaka
- Musztarda sarepska
- Pełnoziarnista musztarda
- Ocet biały
- Sos Sriracha
Jak zrobić pieczoną pierś kurczaka?
- Przypraw kurczaka: Najpierw wymieszaj wszystkie przyprawy i dokładnie natrzyj kurczaka ze wszystkich stron.
- Przygotuj marynatę: Następnie w małej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu musztardowego.
- Przysmaż kurczaka: Rozgrzej patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu, dodaj olej i obsmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Upiecz kurczaka : Następnie przełóż kurczaka do naczynia nadającego się do piekarnika i polej sosem musztardowym. Piecz do upieczenia, około 15-25 minut (w zależności od wielkości piersi z kurczaka). Temperatura wewnętrzna każdej piersi z kurczaka powinna wynosić 74°C.
- Na koniec podaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.
Piec kuczaka pod przykryciem czy bez?
Nie musisz przykrywać kurczaka podczas pieczenia. Obsmażenie filetu z piersi kurczaka zamyka mięso i nie dopuszcza do wyparowania soków.
W jakiej temperaturze najlepiej piec kurczaka?
W zależności od piekarnika najlepsza i najbezpieczniejsza temperatura do pieczenia kurczaka to 180-200°C. Wysokie temperatury pomagają zamknąć soki i smak, jednocześnie pozwalając kurczakowi gotować się bez przeszkód przez dobre 20 minut.
SKŁADNIKI
- Pierś kurczaka w sosie miodowo-musztardowym:
- 4 filety z piersi z kurczaka bez kości i skóry, 100 g każdy
- 1 łyżeczka papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne lub do smaku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżki oleju
- Sos miodowo-musztardowy:
- 1/4 szklanki miodu
- 3 łyżki wywaru z kurczaka
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka białego octu
- 1 łyżeczka sosu sriracha lub do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połącz wszystkie przyprawy i dokładnie natrzyj kurczaka ze wszystkich stron.
- W małej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu musztardowego.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i obsmaż kurczaka z obu stron przez 2 minuty na złoty kolor.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego (nadającego się do piekarnika) i polej sosem musztardowym. Piecz około 15-25 minut (w zależności od wielkości piersi z kurczaka).
- Podaj z pieczonymi warzywami.