Miodowo-cytrynowy schab pieczony - kruchy i soczysty zarazem

Miodowo-cytrynowy schab pieczony - kruchy i soczysty zarazem
Autor: Shutterstock Miodowo-cytrynowa marynata sprawia, że pieczony schab jest  miękki i kruchy, ale nie suchy.
łatwy
15 min
4

Miodowo-cytrynowy schab pieczony jest delikatny i kruchy, ale nie jest suchy - co jest częstą wadą pieczonego schabu. Dzięki dodatkowi musztardy, cytryny i miodu schab pięknie kruszeje, ale podczas pieczenia nie traci soczystości.

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki musztardy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i za pomocą ostrego noża pozbawić białej błony - jeśli taką ma.
  • Składniki marynaty dobrze wymieszać i starannie natrzeć nią mięso. Odstawić na 24 godziny do lodówki.
  • Schab piec ok. 90 minut w temperaturze 170 stopni.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad