Miodowo-cytrynowy schab pieczony - kruchy i soczysty zarazem
2021-12-20
łatwy
15 min
4
Miodowo-cytrynowy schab pieczony jest delikatny i kruchy, ale nie jest suchy - co jest częstą wadą pieczonego schabu. Dzięki dodatkowi musztardy, cytryny i miodu schab pięknie kruszeje, ale podczas pieczenia nie traci soczystości.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki musztardy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i za pomocą ostrego noża pozbawić białej błony - jeśli taką ma.
- Składniki marynaty dobrze wymieszać i starannie natrzeć nią mięso. Odstawić na 24 godziny do lodówki.
- Schab piec ok. 90 minut w temperaturze 170 stopni.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne