Mięso z uda indyka: przepis na ragout z pieczarkami
2021-09-17
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kremowy cudownie łagodny, a jednocześnie wyrazisty smak tradycyjnego francuskiego ragout z mięsa i pieczarek w nowej, zdrowszej odsłonie. Mięso z uda indyka jest ciemniejsze, chude i niezwykle aromatyczne. Idealnie pasuje do śmietanowej potrawki z grzybami. Najlepsze mięso w sosie na obiad rodzinny!
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa z uda indyka bez kości i skóry, pokrojonego na kawałki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu podzielone
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki pieczarek pokrojonych na plasterki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 cebula, pokrojona drobno
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 szklankę bulionu warzywnego lub wody
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 150 ml śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawałki mięsa z udźca indyka oprósz solą i pieprzem.
- Rozgrzej olej na patelni. Dodaj kawałki mięsa i obsmaż z każdej strony.
- Gdy mięso zmieni kolor na biały, a część uwolnionego płynu odparuje, dodaj pokrojone pieczarki, tymianek, cebulę oraz czosnek. Smaż przez 6-8 minut lub do zeszklenia cebuli.
- Wlej do rondla bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i duś przez około 1 godzinę. W razie potrzeby uzupełniać płyn w rondlu.
- Utrzyj mąkę z masłem. Dodaj tę mieszaninę do sosu. Niech się powoli uwalnia łagodny smak. Gotuj jeszcze 2-4 minuty.
- Na koniec zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Podawaj z gotowanymi ziemniakami, kasza, ryżem lub kluskami.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego