Mięso z uda indyka: przepis na ragout z pieczarkami

Mięso z uda indyka: przepis na ragout z pieczarkami
Autor: Shutterstock.com Śmietanowe ragout z mięsa z udźca indyka i pieczarek
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kremowy cudownie łagodny, a jednocześnie wyrazisty smak tradycyjnego francuskiego ragout z mięsa i pieczarek w nowej, zdrowszej odsłonie. Mięso z uda indyka jest ciemniejsze, chude i niezwykle aromatyczne. Idealnie pasuje do śmietanowej potrawki z grzybami. Najlepsze mięso w sosie na obiad rodzinny! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa z uda indyka bez kości i skóry, pokrojonego na kawałki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu podzielone
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki pieczarek pokrojonych na plasterki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 cebula, pokrojona drobno
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 szklankę bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kawałki mięsa z udźca indyka oprósz solą i pieprzem. 
  • Rozgrzej olej na patelni. Dodaj kawałki mięsa i obsmaż z każdej strony. 
  • Gdy mięso zmieni kolor na biały, a część uwolnionego płynu odparuje, dodaj pokrojone pieczarki, tymianek, cebulę oraz czosnek. Smaż przez 6-8 minut lub do zeszklenia cebuli.
  • Wlej do rondla bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i duś przez około 1 godzinę. W razie potrzeby uzupełniać płyn w rondlu. 
  • Utrzyj mąkę z masłem. Dodaj tę mieszaninę do sosu. Niech się powoli uwalnia łagodny smak. Gotuj jeszcze 2-4 minuty.
  • Na koniec zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Podawaj z gotowanymi ziemniakami, kasza, ryżem lub kluskami. 
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej