Mięso mielone w cieście francuskim, czyli meat pie - idealne na ciepło i zimno
2021-10-07
łatwy
30 min
4
Mięso mielone w cieście francuskim to danie za grosze, ze składników, które kupimy w każdym supermarkecie. To już konkretne plusy, a kolejny to taki, że danie smakuje dobrze na ciepło i na zimno, można je z powodzeniem zabrać na lunch do pracy i na wycieczkę w plener.
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 250 g pieczarek
- 500 g mięsa mielonego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki pierzu
- sól
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Kilka plastrów odłożyć do ozdoby.
- Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulkę. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki i odparować.
- Następnie dodać marchewkę oraz mięso, doprawić całość przyprawami do smaku.
- Spód formy do pieczenia wyłożyć połową ciasta francuskiego, drugą część zostawić do przykrycia ciasta. Na ciasto przełożyć odsączony lekko farsz i przykryć z góry dokładnie resztą ciasta. Ciasto naciąć aby nadmiar wilgoci z farszu miał gdzie odparować w trakcie pieczenia.
- Wierzch ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem i ozdobić pozostawionymi plasterkami pieczarek. Całość piec w 180°C przez ok 30 min. lub do momentu zarumienienia się ciasta.
Wytrawny placek z tuńczykiem i jajkami