Mięso mielone w cieście francuskim, czyli meat pie - idealne na ciepło i zimno

Mięso mielone w cieście francuskim, czyli meat pie - idealne na ciepło i zimno
Autor: Shutterstock Placek z francuskiego ciasta nadziewany mielonym mięsem to idealne danie dla zapracowanych
łatwy
30 min
4

Mięso mielone w cieście francuskim to danie za grosze, ze składników, które kupimy w każdym supermarkecie. To już konkretne plusy, a kolejny to taki, że danie smakuje dobrze na ciepło i na zimno, można je z powodzeniem zabrać na lunch do pracy i na wycieczkę w plener.

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 250 g pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pierzu
  • sól
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć  na dużych oczkach tarki. Pieczarki  umyć  i pokroić w plastry. Kilka plastrów odłożyć do ozdoby. 
  • Na patelni rozgrzać oliwę i  podsmażyć cebulkę. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki i odparować.
  • Następnie dodać marchewkę oraz mięso,  doprawić całość przyprawami do smaku.
  • Spód formy do pieczenia wyłożyć połową ciasta francuskiego, drugą część zostawić do przykrycia ciasta. Na ciasto przełożyć odsączony lekko farsz i przykryć z góry dokładnie resztą ciasta. Ciasto naciąć aby nadmiar wilgoci z farszu miał gdzie odparować w trakcie pieczenia.
  • Wierzch ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem i ozdobić pozostawionymi plasterkami pieczarek. Całość piec w 180°C przez ok 30 min. lub do momentu zarumienienia się ciasta.
Wytrawny placek z tuńczykiem i jajkami
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej