Mięso mielone i szklanka kefiru: genialny trik na tanie i soczyste placuszki drobiowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Mięsne placuszki zamiast tradycyjnych mielonych? Tania i pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Soczyste placuszki na pewno zyskają wasz aplauz.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa drobiowego: z indyka lub z kurczaka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 250 ml kefiru
- 2-4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, zetrzeć na tarce lub zmiksować na puree.
- Do mięsa mielonego dodać puree z cebuli, jajko i kefir. Wymieszać na jednorodną masę.
- Najpierw dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Konsystencja masy powinna przypominać ciasto na placki ziemniaczane. Dość rzadka masa nie powinna spływać z łyżki. Jeśli spływa, ponownie dodać mąkę, po 1 łyżce i wymieszać.
- Kłaść łyżką na gorący olej i smażyć do zrumienienia z obu stron.