Mięso mielone duszone z papryką - tani i smaczny obiad na szybko

Mięso mielone duszone z papryką
Autor: Shutterstock Mięso mielone duszone z papryką świetnie smakuje oprószone tartym serem.
łatwy
4 min
30

Dieta bezglutenowa

Mięso mielone duszone z warzywami to pyszne i tanie danie, które można podać do ryżu, makaronu lub z kromką świeżego pieczywa. Moim zdaniem w wersji z bułeczką smakuje najlepiej.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 1 por
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1,5 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • 3-4 łyżki kwaśniej śmietany
  • sól i pieprz
  • majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać olej i usmażyć na nim mięso.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę, paprykę oczyścić, umyć, pokroić w paski lub kosteczkę, pora umyć i posiekać.
  • Po ok 10 minutach smażenia do mięsa dodać pokrojone warzywa. Smażyć 3-4 minuty mieszając co trochę.
  • Całość podlać bulionem, dodać koncentrat i musztardę i dusić 10 minut bez przykrycia, na średnim ogniu.
  • Pod koniec duszenia przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać śmietanę, podawać ze świeża bułeczką.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell

Galeria: Co zrobić z mięsa mielonego?

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej