Mięso mielone duszone z papryką - tani i smaczny obiad na szybko
2022-03-11
łatwy
4 min
30
Dieta bezglutenowa
Mięso mielone duszone z warzywami to pyszne i tanie danie, które można podać do ryżu, makaronu lub z kromką świeżego pieczywa. Moim zdaniem w wersji z bułeczką smakuje najlepiej.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mielonego mięsa
- 2 cebule
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 1 por
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1,5 szklanki bulionu (może być z kostki)
- 3-4 łyżki kwaśniej śmietany
- sól i pieprz
- majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać olej i usmażyć na nim mięso.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, paprykę oczyścić, umyć, pokroić w paski lub kosteczkę, pora umyć i posiekać.
- Po ok 10 minutach smażenia do mięsa dodać pokrojone warzywa. Smażyć 3-4 minuty mieszając co trochę.
- Całość podlać bulionem, dodać koncentrat i musztardę i dusić 10 minut bez przykrycia, na średnim ogniu.
- Pod koniec duszenia przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać śmietanę, podawać ze świeża bułeczką.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell