Mięsny placek z warzywami: pyszna alternatywa dla mielonego
2021-11-10
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Mięsny placek z warzywami to po prostu inna wersja tradycyjnego klopsa lub pieczeni rzymskiej. Niezbyt gruby placek z mielonego miesa i warzyw szybciej się piecze. Dodatek warzyw i sera na wierzchu zapobiega nadmiernemu odparowanu mięsnej masy. Prosty i pyszny pomysł na mielone mięso lepszy od zwykłego mielonego!
SKŁADNIKI
- Na mięsny placek:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego lub indyczego
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki wody zimnej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki cebuli posiekanej
- ½ szklanki papryki pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżeczka oleju do posmarowania formy
- Dodatkowo:
- 2 pomidory pokrojone na ósemki
- 1 mała cebula czerwona pokrojona w półkola
- ½ papryki pokrojonej w paseczki
- ½ szklanki żółtego sera tartego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wymieszać z rozmąconym jajkiem, tartą bułką, wodą, koncentratem pomidorowym.
- Do masy mięsnej dodać posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę.
- Masę przełożyć do szerokiej formy posmarowanej tłuszczem. Placek powiniem mieć 3-4 cm grubości.
- Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidory, cebulę i paprykę. Posypać tartym serem.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 180°C.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Przed podaniem pokroić na porcje. Podawać z puree ziemniaczanym, ryżem lub makaronem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne