Mięsny placek z warzywami: pyszna alternatywa dla mielonego

Mięsny placek z warzywami: pyszna alternatywa dla mielonego
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Mięsny placek z warzywami to po prostu inna wersja tradycyjnego klopsa lub pieczeni rzymskiej. Niezbyt gruby placek z mielonego miesa i warzyw szybciej się piecze. Dodatek warzyw i sera na wierzchu zapobiega nadmiernemu odparowanu mięsnej masy. Prosty i pyszny pomysł na mielone mięso lepszy od zwykłego mielonego! 

SKŁADNIKI

  • Na mięsny placek:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego lub indyczego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartej bułki 
  • 3 łyżki wody zimnej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki cebuli posiekanej
  • ½ szklanki papryki pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka oleju do posmarowania formy
  • Dodatkowo:
  • 2 pomidory pokrojone na ósemki
  • 1 mała cebula czerwona pokrojona w półkola
  • ½ papryki pokrojonej w paseczki
  • ½ szklanki żółtego sera tartego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wymieszać z rozmąconym jajkiem, tartą bułką, wodą, koncentratem pomidorowym. 
  • Do masy mięsnej dodać posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę. 
  • Masę przełożyć do szerokiej formy posmarowanej tłuszczem. Placek powiniem mieć 3-4 cm grubości. 
  • Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidory, cebulę i paprykę. Posypać tartym serem. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 180°C.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Przed podaniem pokroić na porcje. Podawać z puree ziemniaczanym, ryżem lub makaronem. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

CO ZROBIĆ Z MIĘSA MIELONEGO? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej