Mięsne gniazdka z pieczarkami i żółtym serem

Mięsne gniazdka z pieczarkami i żółtym serem
Autor: Shutterstock.com Przygotowane do pieczenia mięsne gniazdka z pieczarkami i żółtym serem
łatwy
20 min
8

Mięsne gniazdka z piekarnika są przepyszne i efektowne. I niezwykle łatwe w przygotowaniu. Nawet dla 8 osób i więcej. Soczyste kotlety mielone pieczone z porcją smażonych pieczarek i ciągnącym się stopionym serem żółtym smakują wszystkim. Polecam gorąco niesamowicie pyszne mięsne gniazdka!

Większe obiady, czy spotkania rodzinne wymuszają kreatywność. Szczególnie, gdy nie chcemy całego dnia spędzić przy patelni smażąc 8, 12, 16 kotletów. Wybawieniem jest współczesny piekarnik elektryczny. Większość szefów kuchni właśnie tak sobie radzi z zadaniem przygotowania dużej ilości porcjowanej potrawy. To nawet sprytny patent.

Jak zrobić mięsne gniazdka?

Mięso na kotlety mielone wystarczy podzielić na porcje. Z każdej utoczyć kulkę. Następnie ją spłaszczyć. Po środku postawić dno od szklanki i lekko nacisnąć. W ten sposób powstają regularne zagłębienia. To proste. 

Jak piec mięsne gniazdka?

Przygotowane do pieczenia kotlety zawsze wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do oczekiwanej temperatury. Mięsne gniazdka faszerowane pieczarkami i żółtym serem pieczemy w temperaturze 180°C (z włączoną funkcją termoobiegu) lub w 200°C (z funkcją grzania góra-dół) przez 30 minut. Dla odpowiedniego efektu na 10 minut przed końcem pieczenia, włączamy tylko górną grzałkę lub jeszcze lepiej funkcję grilla. Dzięki temu ser na gniazdkach nie tylko się stopi, ale również apetycznie przyrumieni. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego np. z szynki lub łopatki
  • 6 łyżek tartej bułki
  • 6 łyżek wody
  • 2 jajka
  • 1 cebula, mała, starta na tarce
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 350 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 250 g tartego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mięsa mielonego dodać tartą bułke, zimną wodę, jajka, startą cebulę i roztarty czosnek. Wymieszać na jednordną masę. 
  • Z masy uformować jednakowej wielkości kotlety. W każdym zrobić dołek za pomocą dna szklanki. Wystarczy po środku kotleta wcisnąć szklankę, dnem do dołu, aby powstało gniazdko z zagłębieniem.
  • Pieczarki pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać masło. Dodać pieczarki. Smażyć, aż odparuje sok, który wypuszczą pieczarki. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. 
  • Pieczarki przełożyć do zagłębień w mięsnych gniazdkach. Posypać tartym serem. 
  • Blachę z mięsnymi gniazdkami wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C (z włączoną funkcją termoobiegu) lub w 200°C (z funkcją grzania góra-dół) przez 20 minut.
  • Po 20 minutach włączyć funkcję górnej grzałki lub grilla. Dopiekać kolejne 10-15 minut, aby stopiony ser lekko się przyrumienił.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej