Mielone z cukinią: przepis jak zamienić mięso mielone z cukinią w soczyste kotlety

Mielone z cukinią: przepis jak zamienić mięso mielone z cukinią w soczyste kotlety
Autor: Shutterstock.com Drobiowe mięso mielone i pozostałe składniki kotletów z cukinią
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Mielone z cukinią to pełne smaku, soczyste i bardzo łatwe w przygotowaniu kotlety. Jeśli użyjecie chudego mięsa, otrzymacie fit kotlety. Oto przepis jak zamienić mięso mielone z tartą cukinią w soczyste kotlety. Częstujcie się na zdrowie! 

Dlaczego warto do mielonych dodać warzywa?

Dodatek warzyw w masie na kotlety mielone podnosi wartość odżywczą dania. Zazwyczaj myśląc o wartości odżywczej, myślimy o kaloryczności, albo o ilości białka. Jednak wartością odżywczą jest także odpowiednia ilość błonnika pokarmowego w spożywanym pokarmie. Cukinia to skarbnica mikroelementów, których nasze ciało potrzebuje. Zielona skórka cukinii dostarcza nam antyoksydantów, które zapobiegają nowotworzeniu. Ale najważniejsze są walory smakowe. Dodatek startej cukinii zapewni soczystość kotletom. 

Jakie mięso mielone wybrać?

W tym przepisie na kotlety mielone z cukinią doskonale sprawdzą się chude gatunki mięs. Mięso drobiowe z kurczak lub indyka jest wprost idealne. Także chuda wieprzowina. Mielona szynka w innych przepisach wydaje się dość sucha. Tutaj zagra pierwsze skrzypce, a rodzina będzie oczarowana pulchnością kotletów i ich smakiem.

Jak zrobić kotlety mielone z cukinią?

Do zmielonego mięsa wystarczy dodać startą cukinię oraz pozostałe składniki. Wszystko razem wymieszać. A nawet wyrobić. Dania z mięsa mielonego lubią krótkie wyrabianie. W ten sposób uwalniane są białka z tkanki, które koagulują i sklejają całość w zgrabny kotlet. 

Smażyć, czy piec mielone z cukinią?

Kotlety mielone z cukinią, tak jak wszystkie inne smaży się na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu. Smażymy do zrumienienia z obu stron. Oznacza to smażenie około 4 minut z każdej strony. Osobiście nie przepadam za smażeniem. Do mojego stołu zasiada osiem głodnych smakoszy. Moja patelnia nie pomieści podwójnej porcji kotletów. Oznacza to dla mnie stanie przy patelni w podwójnym wymiarze czasu. Stanowczo mówię temu: nie! Tak przygotowane kotlety po uformowaniu, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piękę od 20 do 30 minut w temperaturze 200°C. I gotowe! W całym domu cudownie pachnię mięsem i czosnkiem, a śladu swądu smażeniny nie uświadczysz. Ci co mają kuchnię otwartą na pokój docenią ten walor. 

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego: drobiowego lub wieprzowego
  • 1 średnia cukinia lub kabaczek
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski.
  • Do miski dodać mielone mięso, kaszę manną, jajka i przyprawy. Dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  • Z mięsno-warzywnej masy formować kotleciki, które obtaczać w mące. 
  • Kotlety usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Lub ppiec w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200°C.
  • Podawać z keczupem domowym i ulubionymi sałatkami. 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej