Meksykańskie tacos z mięsem wołowym - jak w dobrej knajpie
Tacos to jedna z popularniejszych meksykańskich potraw. Wielbiciele tej kuchni mogą przygotować ten przysmak w domu. Sprawdź, jak zrobić tradycyjne tacos z mięsem wołowym - podajemy dobry przepis.
Kuchnia meksykańska cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Powstają kolejne restauracje, a w popularnych sieciówkach możemy kupić niezbędne składniki do wykonania tradycyjnych potraw meksykańskich w domowym zaciszu. Tacos to jedno z popularniejszych dań tamtejszej kuchni i jest traktowane jako rodzaj fast foodów, które możemy znaleźć w całym Meksyku.
Taco vs burrito - czym się różnią?
Główną zaletą tacos jest prostota wykonania, dzięki czemu każdy z nas bez większego problemu może je zrobić w domu. Podstawą jest tortilla, która musi być wykonana z mąki kukurydzianej, co zasadniczo odróżnia ją od burrito zrobionego z mąki pszennej. Najważniejsze jest jednak smaczne nadzienie!
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże czerwone papryki
- 400 g czerwonej fasoli z puszki
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki płatków ostrej papryki lub 1 świeża papryczka chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- gotowe tortille
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej posiekaną na drobno cebulę, czosnek i chili.
- Następnie smażymy mięso i doprawiamy kolendrą i kminem oraz pieprzem i solą.
- Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojoną paprykę oraz fasolę.
- Przestudzony farsz nakładamy do podgrzanych w piekarniku tortilli i mamy gotowe tradycyjne meksykańskie tacos!