Meksykańskie tacos z mięsem wołowym - jak w dobrej knajpie

2021-03-29
Meksykańskie tacos
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Tacos to jedna z popularniejszych meksykańskich potraw. Wielbiciele tej kuchni mogą przygotować ten przysmak w domu. Sprawdź, jak zrobić tradycyjne tacos z mięsem wołowym  - podajemy dobry przepis.

Kuchnia meksykańska cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Powstają kolejne restauracje, a w popularnych sieciówkach możemy kupić niezbędne składniki do wykonania tradycyjnych potraw meksykańskich w domowym zaciszu. Tacos to jedno z popularniejszych dań tamtejszej kuchni i jest traktowane jako rodzaj fast foodów, które możemy znaleźć w całym Meksyku.

Taco vs burrito - czym się różnią?

Główną zaletą tacos jest prostota wykonania, dzięki czemu każdy z nas bez większego problemu może je zrobić w domu. Podstawą jest tortilla, która musi być wykonana  z mąki kukurydzianej, co zasadniczo odróżnia ją od burrito zrobionego z mąki pszennej. Najważniejsze jest jednak smaczne nadzienie!

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże czerwone papryki
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki płatków ostrej papryki lub 1 świeża papryczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • gotowe tortille

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej posiekaną na drobno cebulę, czosnek i chili.
  • Następnie smażymy mięso i doprawiamy kolendrą i kminem oraz pieprzem i solą.
  • Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojoną paprykę oraz fasolę.
  • Przestudzony farsz nakładamy do podgrzanych w piekarniku tortilli i mamy gotowe tradycyjne meksykańskie tacos!
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?