Mamy pomysł na prosty obiad jednogarnkowy. Oto klopsiki z warzywami i makaronem fusili

Klopsiki z makaronem
Autor: Shutterstock Klopsiki z warzywami i makaronem fusilli to zakręcone danie
łatwy
40 min
4

To zakręcona propozycja na danie jednogarnkowe: klopsiki z warzywami i makaronem fusilli. Robi się je w miarę szybko, a jedzenie sprawia prawdziwą przyjemność.

Do tego dania można użyć sezonowych warzyw, które mamy pod ręką. Grunt, żeby było kolorowo – więc makaron też można wybrać kolorowy. I mamy zakręcone danie na obiad.

SKŁADNIKI

  • 2 cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • po 20 dkg: brokułu, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku (jednym słowem: sezonowe warzywa, które mamy pod ręką)
  • makaron świderki (może być kolorowy)
  • szklanka wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 2 łyżki soku pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, bazylia
  • świeża bazylia
  • opcjonalnie: śmietana 22%
  • tłuszcz do smażenia – zobacz: Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia
  • na klopsiki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego (polecam indyka – pół na pół udźca z piersią)
  • cebula
  • po łyżce: natki pietruszki, kopru, szczypioru
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka
  • mąka do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Poszatkować natkę pietruszki, koper i szczypior. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • Osobno pokroić do sosu cebulę w półtalarki i posiekać czosnek.
  • Przygotować warzywa: marchew pokroić w talarki, fasolki pozbawić zdrewniałej końcówki i przepołowić, brokuł podzielić na różyczki.
  • Do mięsa mielonego dodać cebulę, zieleninę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oliwy oraz przyprawy. Wyrobić masę.
  • Z masy mięsnej formować małe klopsiki. Obtoczyć je delikatnie w mące.
  • Na rozgrzanym oleju obsmażyć z każdej strony klopsiki.
  • Do klopsików dodać cebulę.
  • Gdy cebula się zrumieni, dodać posiekany czosnek i suchy makaron. Zalać wszystko bulionem z sokiem pomidorowym i doprawić do smaku przyprawami. Dusić pod przykryciem, aż makaron zrobi się półtwardy.
  • Po odpowiednim czasie dodać warzywa. Dusić przez kolejne kilka minut, tak by warzywa były nie za miękkie, zachowały swoją chrupkość, a makaron wchłonął większość sosu.
  • Na koniec dodać poszarpane listki bazylii, można też łyżkę śmietany.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej