Mamy pomysł na prosty obiad jednogarnkowy. Oto klopsiki z warzywami i makaronem fusili
2022-07-15
łatwy
40 min
4
To zakręcona propozycja na danie jednogarnkowe: klopsiki z warzywami i makaronem fusilli. Robi się je w miarę szybko, a jedzenie sprawia prawdziwą przyjemność.
Do tego dania można użyć sezonowych warzyw, które mamy pod ręką. Grunt, żeby było kolorowo – więc makaron też można wybrać kolorowy. I mamy zakręcone danie na obiad.
SKŁADNIKI
- 2 cebulki szalotki
- 2 ząbki czosnku
- po 20 dkg: brokułu, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku (jednym słowem: sezonowe warzywa, które mamy pod ręką)
- makaron świderki (może być kolorowy)
- szklanka wywaru mięsnego lub warzywnego
- 2 łyżki soku pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, bazylia
- świeża bazylia
- opcjonalnie: śmietana 22%
- tłuszcz do smażenia – zobacz: Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia
- na klopsiki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (polecam indyka – pół na pół udźca z piersią)
- cebula
- po łyżce: natki pietruszki, kopru, szczypioru
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka
- mąka do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Poszatkować natkę pietruszki, koper i szczypior. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Osobno pokroić do sosu cebulę w półtalarki i posiekać czosnek.
- Przygotować warzywa: marchew pokroić w talarki, fasolki pozbawić zdrewniałej końcówki i przepołowić, brokuł podzielić na różyczki.
- Do mięsa mielonego dodać cebulę, zieleninę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oliwy oraz przyprawy. Wyrobić masę.
- Z masy mięsnej formować małe klopsiki. Obtoczyć je delikatnie w mące.
- Na rozgrzanym oleju obsmażyć z każdej strony klopsiki.
- Do klopsików dodać cebulę.
- Gdy cebula się zrumieni, dodać posiekany czosnek i suchy makaron. Zalać wszystko bulionem z sokiem pomidorowym i doprawić do smaku przyprawami. Dusić pod przykryciem, aż makaron zrobi się półtwardy.
- Po odpowiednim czasie dodać warzywa. Dusić przez kolejne kilka minut, tak by warzywa były nie za miękkie, zachowały swoją chrupkość, a makaron wchłonął większość sosu.
- Na koniec dodać poszarpane listki bazylii, można też łyżkę śmietany.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?