Makaron z klopsikami - sprawdzony przepis

makaron-z-klopsikami-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Makaron z klopsikami, danie które zachwyci twoich bliskich.
średni
30 min
4

Makaron z klopsikami - danie szybkie, smaczne i sycące. Sprawdź, jak je zrobić - podajemy wypróbowany przepis.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 700 ml passaty
  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 70 g mozarelli
  • 10 g rukoli
  • pół łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce wymieszaj mięso, oregano, starty ząbki czosnku, bułkę tartą i drobno posiekaną cebulę.
  • Z masy formuj pulpeciki na około 2-3 centymetry.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i smaż pulpeciki, co jakiś czas przekładając je, by się podsmażyły z każdej strony.
  • Po 5 minutach wlej na patelnię passatę i dopraw ją cukrem, solą i pieprzem.
  • Makaron (polecamy tagliatelle) ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Gdy będzie gotowy odcedź, wyłóż na półmisku, następnie dodaj pulpeciki, polej pomidorowym sosem.
  • Na koniec posyp porwaną mozzarellą i rukolą.
  • Całość można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.