Łopatka wieprzowa duszona w sosie własnym: idealny obiad jak u mamy
2020-09-29
łatwy
30 min
4
Grube sznycle łopatki wieprzowej duszone w sosie własnym najlepiej smakują z kaszą i ogórkiem kiszonym. Ten sztandarowy zestaw kuchni polskiej to idealny obiad jak u mamy. Prawdziwe danie na pocieszenie!
To warto wiedzieć o wieprzowinie:
Wieprzowina: czy warto jeść wieprzowinę? Własności, wartości, zastosowanie
Wieprzowina: jakie części wieprzowiny są sprzedawane, do czego się nadają?
Nadal głodni? Koniecznie wypróbujcie:
Łopatka wieprzowa pieczona w rękawie
Policzki wieprzowe duszone w piwie
Medaliony wieprzowe z żurawiną: danie na wykwintny obiad
SKŁADNIKI
- 1 kg szynki wieprzowej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 średnie cebule
- 2-3 szklanki wywaru z warzyw lub wody
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyj i pokrój w poprzek włókien na dość grube kawałki o grubości 2-2,5 cm. Każdy kawałek przypraw pieprzem i solą. Plastry mięsa obtocz w mące, nadmiar mąki strzepnij.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso aż do momentu, gdy nabierze lekko brązowej barwy.
- Dodaj cebulę i smaż do lekkiego zrumienienia.
- Wlej bulion i zamieszaj, skrobiąc dno garnka, aby rozpuścić w wywarze wszystkie przypalone kawalątki mięsa i mąki.
- Przykryj pokrywką i duś pod przykryciem przez około 1 godzinę na wolnym ogniu.
- Podaj gorące mięso z kaszą polaną sosem z duszenia, najlepiej w towarzystwie kiszonego ogórka.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki