Medaliony wieprzowe z żurawiną: danie na wykwitny obiad

2021-03-29
materiały prasowe Kamis
Medaliony wieprzowe z żurawiną: danie na wykwitny obiad
Autor: Shutterstock Medaliony wieprzowe przygotowuje się z polędwicy wieprzowej
łatwy
30 min
4

Medaliony wieprzowe z dodatkiem żurawiny to doskonały pomysł na świąteczny obiad - wychodzą zazwyczaj doskonale, ale są daniem łatwym w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 200 ml czerwonego wina
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 5-7 owoców jałowca, 1 łyżeczka rozmarynu,
  • przyprawa Schab pieczony z żurawiną,
  • pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczki pokroić na plastry, lekko rozgnieść ręką, oprószyć przyprawą Schab pieczony z żurawiną, odstawić w chłodne miejsce na kilka godz.
  • Medaliony podsmażyć, zdjąć z patelni.
  • Na maśle podsmażyć cebulę, dodać czerwone wino, rozmaryn, jałowiec, żurawinę, gotować na małym ogniu kilka minut.
  • Pod koniec dodać chrzan, doprawić do smaku.
  • Do sosu dodać mięso, gotować razem 2-3 minuty
materiały prasowe Kamis