Policzki wieprzowe duszone w piwie: przepis na rodzinny obiad

Policzki wieprzowe duszone w piwie: przepis na rodzinny obiad
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Policzki wieprzowe duszone w piwie to wyśmienity przepis kuchni niemieckiej. Wieprzowe policzki w niczym nie ustępują wołowym. Uwielbiam duszone policzki wieprzowe za ich niezrównany smak, delikatność i kleistość mięsa, aromatyczny esencjonalny sos. Piwo zawiera enzymy, które przyspieszają gotowanie mięsa. Dodaje też chmielowej goryczki, nadając mięsnemu wywarowi głębi. Można tak uduszone policzki podać z puree ziemniaczanym, kaszą lub kluskami. Policzki wieprzowe wymagają długiego duszenia, ale wszystko zrewanżuje ich smak. Wypróbujcie przepis na policzki wieprzowe duszone w piwie, a przekonacie, że pokochają je wasi partnerzy i dzieci (bez względu na wiek). 

SKŁADNIKI

  • 60 dkg policzków wieprzowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml piwa ciemnego typu Ale
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cebule obrać i pokroić pół plasterki, czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i roztopić w nim masło, na gorącym tłuszczu zrumienić policzki obtoczone w mące, wyjąć i odstawić.
  • Na gorący tłuszcz wrzucić marchewkę, cebulę i czosnek, smażyć na dużym ogniu, aż cebula się zeszkli.
  • Zmniejszyć ogień i włożyć obsmażone policzki. Dodać piwo oraz pozostałe przyprawy i przykryć pokrywką, zmniejszyć gaz i dusić mięso przez półtorej godziny na bardzo małym gazie.
  • Policzki podać z puree ziemniaczanym i gotowanymi warzywami
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej