Łopatka duszona z papryką i selerem - pyszny obiad dla rodziny w 30 minut

Łopatka duszona z papryką i selerem - pyszny obiad dla rodziny
Autor: Shutterstock Łopatka duszona z papryką i selerem to danie pochodzące z kuchni azjatyckiej.
łatwy
30 min
4

Łopatka duszona z papryką i selerem to danie inspirowane kuchnią azjatycką. Znakomicie smakuje więc z ryżem, ale również dobrze można podać je z makaronem, i to niekoniecznie chińskim. Proste składniki i dobrze dobrane przyprawy, to sekret tego dania, które przygotujesz w kilka chwil.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 świeża czerwona papryka
  • 1 nieduży kawałek selera
  • 1,5 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka keczupu
  • szczypta mielonego chili
  • 1 łyżka sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, dodać mąkę i łyżkę oleju, wymieszać.
  • Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę lub paski. Selera obrać i pokroić w słupki.
  • 2/3 oleju wlać na patelnię i mocno rozgrzać na dużym ogniu. Wrzucić mięso i smażyć 3 minuty cały czas mieszając.
  • Dodać paprykę, selera, masło i cukier. Przyprawić keczupem i chili, smażyć chwilę nadal mieszając.
  • Na koniec skropić danie sosem sojowym. Podawać z ryżem.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej