Łopatka duszona z papryką i selerem - pyszny obiad dla rodziny w 30 minut
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Łopatka duszona z papryką i selerem to danie inspirowane kuchnią azjatycką. Znakomicie smakuje więc z ryżem, ale również dobrze można podać je z makaronem, i to niekoniecznie chińskim. Proste składniki i dobrze dobrane przyprawy, to sekret tego dania, które przygotujesz w kilka chwil.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 świeża czerwona papryka
- 1 nieduży kawałek selera
- 1,5 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka keczupu
- szczypta mielonego chili
- 1 łyżka sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, dodać mąkę i łyżkę oleju, wymieszać.
- Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę lub paski. Selera obrać i pokroić w słupki.
- 2/3 oleju wlać na patelnię i mocno rozgrzać na dużym ogniu. Wrzucić mięso i smażyć 3 minuty cały czas mieszając.
- Dodać paprykę, selera, masło i cukier. Przyprawić keczupem i chili, smażyć chwilę nadal mieszając.
- Na koniec skropić danie sosem sojowym. Podawać z ryżem.