Łódeczki z cukinii zapiekane z mięsem mielonym: przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zapiekane łódeczki z cukinii z farszem mięsnym to bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie. Podajemy sprawdzony przepis na posiłek, który swoim wyglądem zachwyci nawet niejadków. Sprawdź, jak je przygotować.
SKŁADNIKI
- duża cukinia
- ok. 10 dkg mięsa mielonego
- pół szklanki ryżu
- świeża papryka
- zioła prowansalskie
- mały kawałek żółtego sera
- oliwa do smażenia
- pomidor
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone przesmażamy na oliwie, ryż gotujemy.
- Jak ostygną, mieszamy z drobno posiekaną papryką i ziołami.
- Dużą cukinię obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż i wydrążamy. Tak powstałe „łódeczki” nadziewamy uprzednio przygotowanym farszem.
- „Łódeczki” solimy do smaku i układamy na blasze. Na każdą z nich kładziemy dodatkowo plasterek pomidora i posypujemy startym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 25 minut.