Łódeczki z cukinii zapiekane z mięsem mielonym: przepis

2021-03-29
Łódeczki z cukinii zapiekane z mięsem mielonym: przepis
Autor: Shutterstock Zapiekane łódeczki z mięsem mielonym.
łatwy
25 min
4

Zapiekane łódeczki z cukinii z farszem mięsnym to bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie. Podajemy sprawdzony przepis na posiłek, który swoim wyglądem zachwyci nawet niejadków. Sprawdź, jak je przygotować.

SKŁADNIKI

  • duża cukinia
  • ok. 10 dkg mięsa mielonego
  • pół szklanki ryżu
  • świeża papryka
  • zioła prowansalskie
  • mały kawałek żółtego sera
  • oliwa do smażenia
  • pomidor

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone przesmażamy na oliwie, ryż gotujemy.
  • Jak ostygną, mieszamy z drobno posiekaną papryką i ziołami.
  • Dużą cukinię obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż i wydrążamy. Tak powstałe „łódeczki” nadziewamy uprzednio przygotowanym farszem.
  • „Łódeczki” solimy do smaku i układamy na blasze. Na każdą z nich kładziemy dodatkowo plasterek pomidora i posypujemy startym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 25 minut.