Lepkie kiełbaski pieczone na warzywach. Przepis na rewelacyjne danie z jednej blaszki
2023-01-19
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Lepkie kiełbaski pieczone na warzywach to świetny pomysł na nieskomplikowany obiad z jednej blaszki. Za jednym zamachem pieczemy ziemniaki, jarzynkę i serdelki. Przygotowanie składników zajmuje kilka minut. Za sprawą miodu kiełbaski wychodzą lepkie i słodkawe. Fantastycznie komponują się z lekko pikantnymi warzywami.
SKŁADNIKI
- 4 łyżki oleju
- 8 kiełbasek wieprzowych (może byc śląska lub zwyczajna)
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 chili (opcjonalnie)
- 4-5 ząbków czosnku
- 10 małych ziemniaków
- 3 łyżki płynnego miodu
- 5 łyżek musztardy francuskiej
- szczypta mielonego chili
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, cebule obrać i pokroić w ósemki.
- Paprykę oczyścić, pokroić w paski lub krążki. Ząbki czosnku przekroić na połówki.
- Na spód blaszki do pieczenia wlać olej, dodać ziemniaki, cebulę, paprykę i czosnek.
- Przyprawić warzywa sola i pieprzem, wymieszać. Na warzywach ułożyć kiełbaski.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 s. C i piec 20 minut.
- Po tym czasie przewrócić kiełbaski na druga stronę i piec 15-20 minut.
- Kiedy ziemniaki będą już miękkie, a kiełbaski ładnie się zrumienią wyjąć blaszkę z piekarnika.
- Kiełbaski posmarować miodem, warzywa skropić musztardą i oprószyć mielonym chili.
- Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze 5 minut.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?