Lepkie kiełbaski pieczone na warzywach. Przepis na rewelacyjne danie z jednej blaszki

Lepkie kiełbaski
Autor: Shutterstock Lepkie kiełbaski to świetne danie z piekarnika.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Lepkie kiełbaski pieczone na warzywach to świetny pomysł na nieskomplikowany obiad z jednej blaszki. Za jednym zamachem pieczemy ziemniaki, jarzynkę i serdelki. Przygotowanie składników zajmuje kilka minut. Za sprawą miodu kiełbaski wychodzą lepkie i słodkawe. Fantastycznie komponują się z lekko pikantnymi warzywami.

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki oleju
  • 8 kiełbasek wieprzowych (może byc śląska lub zwyczajna)
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 chili (opcjonalnie)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 10 małych ziemniaków
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 5 łyżek musztardy francuskiej
  • szczypta mielonego chili
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, cebule obrać i pokroić w ósemki.
  • Paprykę oczyścić, pokroić w paski lub krążki. Ząbki czosnku przekroić na połówki.
  • Na spód blaszki do pieczenia wlać olej, dodać ziemniaki, cebulę, paprykę i czosnek.
  • Przyprawić warzywa sola i pieprzem, wymieszać. Na warzywach ułożyć kiełbaski.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 s. C i piec 20 minut.
  • Po tym czasie przewrócić kiełbaski na druga stronę i piec 15-20 minut.
  • Kiedy ziemniaki będą już miękkie, a kiełbaski ładnie się zrumienią wyjąć blaszkę z piekarnika.
  • Kiełbaski posmarować miodem, warzywa skropić musztardą i oprószyć mielonym chili.
  • Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze 5 minut.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej