Łatwa zapiekanka ziemniaczana w sam raz na obiad
2022-02-24
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Puree ziemniaczane można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z najlepszych jest zapieczenie tłuczonych ziemniaków z dodatkami. Oto łatwy przepis na zapiekankę z puree ziemniacznego z tartym serem i boczkiem. Idealny pomysł w sam raz na obiad!
SKŁADNIKI
- 1,2 kg ziemniaków umytych, obranych, pokrojonych na kawałki
- 150 g surowego boczku wędzonego, pokrojnego i lekko zrumienionego na 2 łyżka oleju
- 1/4 szklanki mleka
- 150 g serka śmietankowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 50 g ostrego sera cheddar, startego na tarce
- 50 g sera mozzarella, startego na tarce
- szczypiorek dla świeżego smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane i pokrojone ziemniaki zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Dodaj sól i gotuj przez 20 minut. Następnie ziemniaki utłucz na puree.
- W czasie, gdy ziemniaki się gotują, usmaż na gorącym oleju połowę pokrojonego boczek.
- Do gorącego puree dodaj mleko, serek śmietankowy i pieprz. Wymieszaj wszystko razem.
- Dodaj połowę skwarków z boczku razem z wytopionym tłuszczem oraz oba rodzaje startego sera. Wymieszaj.
- Przełóż przygotowaną masę ziemniaczaną do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp pozostałym surowym boczkiem.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.
- Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem, który doda potrawie świeżości.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?