Łatwa zapiekanka ziemniaczana w sam raz na obiad

Łatwa zapiekanka ziemniaczana w sam raz na obiad
Autor: Shutterstock.com Łatwa zapiekanka ziemniaczana w sam raz na obiad
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Puree ziemniaczane można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z najlepszych jest zapieczenie tłuczonych ziemniaków z dodatkami. Oto łatwy przepis na zapiekankę z puree ziemniacznego z tartym serem i boczkiem. Idealny pomysł w sam raz na obiad! 

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg ziemniaków umytych, obranych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g surowego boczku wędzonego, pokrojnego i lekko zrumienionego na 2 łyżka oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 50 g ostrego sera cheddar, startego na tarce
  • 50 g sera mozzarella, startego na tarce
  • szczypiorek dla świeżego smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane i pokrojone ziemniaki zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Dodaj sól i gotuj przez 20 minut. Następnie ziemniaki utłucz na puree.
  • W czasie, gdy ziemniaki się gotują, usmaż na gorącym oleju połowę pokrojonego boczek.
  • Do gorącego puree dodaj mleko, serek śmietankowy i pieprz. Wymieszaj wszystko razem.
  • Dodaj połowę skwarków z boczku razem z wytopionym tłuszczem oraz oba rodzaje startego sera. Wymieszaj.
  • Przełóż przygotowaną masę ziemniaczaną do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp pozostałym surowym boczkiem. 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.
  • Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem, który doda potrawie świeżości. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Puree ziemniaczane: galeria najlepszych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej