Kurze udka w sezamie - przepis na chrupiące maczugi

Udka w sezamie
Autor: Shutterstock Udka w sezamie świetnie smakują z ryżem i zieloną surówką.
łatwy
20 min
3

Kurze udka w sezamie uwielbiają zwłaszcza dzieciaki. Mięciutkie mięso kurczaka w słodko-kwaśnej glazurze z chrupiącym sezamem pasuje im jak mało które danie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Takie aromatyczne maczugi zawsze chętnie złapią w rękę, nawet podczas najlepszej zabawy, więc to dobra opcja na posiłek w plenerze.

SKŁADNIKI

  • 6 pałek z kurczaka
  • 4 łyżki miodu
  • 5 łyżek sezamu
  • sok z cytryny
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka natrzeć solą i pieprzem i odstawić na godzinę do lodówki.
  • Miód wymieszać z sezamem i sokiem z cytryny i w masie obtoczyć nóżki.
  • Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 1 godzinę w temperaturze 180 st.C.
  • Podawać z ryżem i sałatką z pomidorów i sałaty masłowej z cebulą.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.

Galeria: Uda i podudzia z kurczaka - 10 przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej