Kurze udka w sezamie - przepis na chrupiące maczugi
2022-03-10
łatwy
20 min
3
Kurze udka w sezamie uwielbiają zwłaszcza dzieciaki. Mięciutkie mięso kurczaka w słodko-kwaśnej glazurze z chrupiącym sezamem pasuje im jak mało które danie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Takie aromatyczne maczugi zawsze chętnie złapią w rękę, nawet podczas najlepszej zabawy, więc to dobra opcja na posiłek w plenerze.
SKŁADNIKI
- 6 pałek z kurczaka
- 4 łyżki miodu
- 5 łyżek sezamu
- sok z cytryny
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka natrzeć solą i pieprzem i odstawić na godzinę do lodówki.
- Miód wymieszać z sezamem i sokiem z cytryny i w masie obtoczyć nóżki.
- Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 1 godzinę w temperaturze 180 st.C.
- Podawać z ryżem i sałatką z pomidorów i sałaty masłowej z cebulą.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.