Kurczak z warzywnym ryżem - lekkie danie na lunch, obiad lub ciepłą kolację

Kurczak z warzywnym ryżem
Autor: Shutterstock Kurczak podany z warzywnym ryżem smaje znakomicie.
łatwy
40 min
4

Kurczak z warzywnym ryżem to proste danie, które dostarcza nam całej masy składników odżywczych. Odpowiednio zbilansowane posiłki, które dostarczają nam zarówno odpowiednią ilość białka, jak tłuszczu i węglowodanów, nie muszą być ciężkie ani pracochłonne. Dowodem na to jest poniższe danie: smaczne, sycące i wartościowe.

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka łagodnej musztardy
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • olej
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • Ryż warzywny:
  • 1-2 średnie marchewki
  • 1 nieduża cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1-2 kostki bulionowe
  • 1 szklanka ryżu
  • sól i pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyć, obrać pokroić w drobna kostkę, ryż opłukać.
  • W garnku rozgrzać nieco oleju, wrzucić ryż i smażyć przez chwilę, następnie dodać warzywa i smażyć 3-4 minut mieszając.
  • Bulion rozpuścić w 2-3 szklankach ciepłej wody i zalać nim ryż z warzywami, gotować do miękkości. Odcedzić, pozostawić resztki bulionu.
  • Kurczaka oczyścić, pokroić na niewielkie kawałki, usmażyć na oleju na rumiano. Zdjąć mięso z patelni.
  • Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę (w razie potrzeby dodać nieco oleju).
  • Gdy cebulą zmięknie podlać ją pozostawionym z gotowania ryżu wywarem - wystarczy ok 0,5 szklanki.
  • Do ciepłego wywaru dodać jogurt i musztardę, przyprawić sola pieprzem i odrobiną cukru.
  • Sos zblendować i zaprawić skrobią rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody.
  • Do gorącego sosu włożyć kawałki kurczaka, podawać z przygotowanym wcześniej warzywnym ryżem,
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Kurczak z warzywnym ryżem to jedno z tych łatwych do przygotowania dań, które po niewielkich modyfikacjach mogą smakować za każdym razem inaczej. Wystarczy zmienić nieco listę warzyw - dostosowując ją np. do sezonu na któreś z nich, albo zaszaleć z przyprawami  i już potrawa zmienia smak, pozostając równie pożywna i nie nudna.
Do przygotowania tego dania można też z powodzeniem wykorzystać gotowe mieszanki warzywne do dań chińskich. W każdym supermarkecie znajdziemy taką mieszankę w dziale mrożonek. Warto zwrócić uwagę, że poszczególne sieci handlowe oferują mieszanki konkurencyjnych firm, co oznacza, że jeśli będziemy kupować mieszanki w rożnych sklepach, to za każdym razem otrzymamy w efekcie danie o innym smaku.

Zobacz też galerię: 12 przepisów na dania jednogarnkowe

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej