Kurczak z warzywnym ryżem - lekkie danie na lunch, obiad lub ciepłą kolację
Kurczak z warzywnym ryżem to proste danie, które dostarcza nam całej masy składników odżywczych. Odpowiednio zbilansowane posiłki, które dostarczają nam zarówno odpowiednią ilość białka, jak tłuszczu i węglowodanów, nie muszą być ciężkie ani pracochłonne. Dowodem na to jest poniższe danie: smaczne, sycące i wartościowe.
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżka łagodnej musztardy
- szczypta cukru
- sól i pieprz
- olej
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- Ryż warzywny:
- 1-2 średnie marchewki
- 1 nieduża cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- 1-2 kostki bulionowe
- 1 szklanka ryżu
- sól i pieprz
- szczypta słodkiej papryki
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyć, obrać pokroić w drobna kostkę, ryż opłukać.
- W garnku rozgrzać nieco oleju, wrzucić ryż i smażyć przez chwilę, następnie dodać warzywa i smażyć 3-4 minut mieszając.
- Bulion rozpuścić w 2-3 szklankach ciepłej wody i zalać nim ryż z warzywami, gotować do miękkości. Odcedzić, pozostawić resztki bulionu.
- Kurczaka oczyścić, pokroić na niewielkie kawałki, usmażyć na oleju na rumiano. Zdjąć mięso z patelni.
- Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę (w razie potrzeby dodać nieco oleju).
- Gdy cebulą zmięknie podlać ją pozostawionym z gotowania ryżu wywarem - wystarczy ok 0,5 szklanki.
- Do ciepłego wywaru dodać jogurt i musztardę, przyprawić sola pieprzem i odrobiną cukru.
- Sos zblendować i zaprawić skrobią rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody.
- Do gorącego sosu włożyć kawałki kurczaka, podawać z przygotowanym wcześniej warzywnym ryżem,
Kurczak z warzywnym ryżem to jedno z tych łatwych do przygotowania dań, które po niewielkich modyfikacjach mogą smakować za każdym razem inaczej. Wystarczy zmienić nieco listę warzyw - dostosowując ją np. do sezonu na któreś z nich, albo zaszaleć z przyprawami i już potrawa zmienia smak, pozostając równie pożywna i nie nudna.
Do przygotowania tego dania można też z powodzeniem wykorzystać gotowe mieszanki warzywne do dań chińskich. W każdym supermarkecie znajdziemy taką mieszankę w dziale mrożonek. Warto zwrócić uwagę, że poszczególne sieci handlowe oferują mieszanki konkurencyjnych firm, co oznacza, że jeśli będziemy kupować mieszanki w rożnych sklepach, to za każdym razem otrzymamy w efekcie danie o innym smaku.
Zobacz też galerię: 12 przepisów na dania jednogarnkowe