Kurczak z warzywami pod kruszonką. Patent na zapiekankę z efektem "wow"

Kurczak pod kruszonką
Autor: Shutterstock Kurczak pod kruszonką to pyszne danie all-in-one.
łatwy
60 min
6

Uwielbiam kruszonkę w każdej postaci, nic więc dziwnego, że musiałam wypróbować ten przepis. Okazało się, że danie jest znakomite, więc zagościło na stałe w naszym menu.

Kurczak, warzywa i kruche ciasteczko

Kurczak z warzywami pod kruszonką smakuje wyśmienicie. Chrupiąca wytrawna kruszonka skrywa znakomite, kremowe nadzienie wypełnione smacznymi kąskami mięsa i warzyw. Dodatkowo to nie jest specjalnie skomplikowane w przygotowaniu danie, do jego zrobienia potrzeba właściwie tylko jednej miski oraz żeliwnej patelni i godzinkę spokoju w kuchni. Co istotne, składniki w przepisie nie są podane na sztywno i można je łatwo podmienić na produkty, które akurat macie w lodówce.

  • Zamiast mięsa z udek można użyć filetu. Kurczaka można zastąpić indykiem.
  • Jeśli chodzi o warzywa, tu również panuje dowolność. Do nadzienia można dodać brokuły, cukinię, paprykę, kalarepkę lub szpinak. A to tylko kilka z licznych możliwości. 
  • Wierzch zapiekanki można jeszcze ubogacić, posypując ją zsuszonymi ziołami - tymiankiem, rozmarynem lub pietruszką. Można też zrobić posypkę z tartego żółtego sera albo użyć pestek, nasion lub orzechów.

Przepis bazowy na kurczaka pod kruszonką

SKŁADNIKI

  • Ciasto
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 kostki schłodzonego masła
  • 0,5 szklanki + 2 łyżki śmietany
  • Nadzienie
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 kg mięsa z udek kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,25 kostki masła
  • 1 nieduża cebula
  • 1 średnia marchew
  • 1 ziemniak
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 szklanki wytrawnego, białego wina
  • 1szklanka bulionu drobiowego lub wody
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 0,5 szklanki mrożonego groszku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw przygotowuję kruszonkę. Mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaję pokrojone w kostkę, schłodzone masło i siekam, aż z ciasta zaczną tworzyć się grudki. Dodaje śmietanę i wyrabiam rozcierając palcami do powstania kruszonki. Przykrywam folią i wstawiam do lodówki na pół godziny - godzinę (można i na dłużej).
  • Warzywa oczyścić, obrać i pokroić w niedużą kostkę (ok 1 cm).
  • Mięso z kurczaka solę i wykładam na patelnię z rozgrzaną na średnim ogniu oliwą. Rozkładam mięso równomiernie na całej powierzchni patelni, aby tworzyło tylko 1 warstwę. Smażę bez mieszania ok. 7 minut, po czym przewracam na drugą stronę i smażę jeszcze 4-5 minut. Zdejmuję z patelni, a gdy ostygnie kroje w kostkę (ok 2 cm).
  • Na ciepłą jeszcze patelnię wrzucam łyżkę masła, zmniejszam ogień. Gdy masło się rozpuści wrzucam pokrojone w drobna kostkę cebule i marchewkę i smażę ok 3 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaję ziemniaka, seler, drobno posiekany czosnek, pieprz i tymianek. 
  • Podkładam jeszcze jedną łyżkę masła i smażę mieszając przez chwilę. Po kilku minutach oprószam warzywa 2 łyżkami mąki i mieszam, aby dobrze je pokryła. Smażę, aż mąką lekki się zrumieni.
  • Wlewam wino, mieszam i smażę przez chwilę, aby zredukowało się o połowę. Wlewam bulion, przykrywam i duszę ok. 5-10 minut, aż nieco zgęstnieje.
  • Koniec dodaję pokrojonego kurczaka, śmietanę i mrożony groszek. Mieszam i doprawiam do smaku sola i pieprzem.
  • Przekładam całość do blaszki lub naczynia do zapiekania (jeśli masz patelnię, w której można zapiekać, to nie trzeba przekładać). Na wierchu rozkładam równomiernie kruszonkę. Wierzch smaruję  śmietaną (najwygodniej za pomocą pędzelka), oprószam pierzem i płatkami soli. 
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 St. C., piekę ok 35-40 minut, aż kruszonka się ładnie zrumieni.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej