Kurczak z warzywami pod kruszonką. Patent na zapiekankę z efektem "wow"
2023-01-25
łatwy
60 min
6
Uwielbiam kruszonkę w każdej postaci, nic więc dziwnego, że musiałam wypróbować ten przepis. Okazało się, że danie jest znakomite, więc zagościło na stałe w naszym menu.
Kurczak, warzywa i kruche ciasteczko
Kurczak z warzywami pod kruszonką smakuje wyśmienicie. Chrupiąca wytrawna kruszonka skrywa znakomite, kremowe nadzienie wypełnione smacznymi kąskami mięsa i warzyw. Dodatkowo to nie jest specjalnie skomplikowane w przygotowaniu danie, do jego zrobienia potrzeba właściwie tylko jednej miski oraz żeliwnej patelni i godzinkę spokoju w kuchni. Co istotne, składniki w przepisie nie są podane na sztywno i można je łatwo podmienić na produkty, które akurat macie w lodówce.
- Zamiast mięsa z udek można użyć filetu. Kurczaka można zastąpić indykiem.
- Jeśli chodzi o warzywa, tu również panuje dowolność. Do nadzienia można dodać brokuły, cukinię, paprykę, kalarepkę lub szpinak. A to tylko kilka z licznych możliwości.
- Wierzch zapiekanki można jeszcze ubogacić, posypując ją zsuszonymi ziołami - tymiankiem, rozmarynem lub pietruszką. Można też zrobić posypkę z tartego żółtego sera albo użyć pestek, nasion lub orzechów.
Przepis bazowy na kurczaka pod kruszonką
SKŁADNIKI
- Ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 kostki schłodzonego masła
- 0,5 szklanki + 2 łyżki śmietany
- Nadzienie
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 kg mięsa z udek kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 0,25 kostki masła
- 1 nieduża cebula
- 1 średnia marchew
- 1 ziemniak
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżki mąki
- 0,5 szklanki wytrawnego, białego wina
- 1szklanka bulionu drobiowego lub wody
- 0,5 szklanki śmietany
- 0,5 szklanki mrożonego groszku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw przygotowuję kruszonkę. Mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaję pokrojone w kostkę, schłodzone masło i siekam, aż z ciasta zaczną tworzyć się grudki. Dodaje śmietanę i wyrabiam rozcierając palcami do powstania kruszonki. Przykrywam folią i wstawiam do lodówki na pół godziny - godzinę (można i na dłużej).
- Warzywa oczyścić, obrać i pokroić w niedużą kostkę (ok 1 cm).
- Mięso z kurczaka solę i wykładam na patelnię z rozgrzaną na średnim ogniu oliwą. Rozkładam mięso równomiernie na całej powierzchni patelni, aby tworzyło tylko 1 warstwę. Smażę bez mieszania ok. 7 minut, po czym przewracam na drugą stronę i smażę jeszcze 4-5 minut. Zdejmuję z patelni, a gdy ostygnie kroje w kostkę (ok 2 cm).
- Na ciepłą jeszcze patelnię wrzucam łyżkę masła, zmniejszam ogień. Gdy masło się rozpuści wrzucam pokrojone w drobna kostkę cebule i marchewkę i smażę ok 3 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaję ziemniaka, seler, drobno posiekany czosnek, pieprz i tymianek.
- Podkładam jeszcze jedną łyżkę masła i smażę mieszając przez chwilę. Po kilku minutach oprószam warzywa 2 łyżkami mąki i mieszam, aby dobrze je pokryła. Smażę, aż mąką lekki się zrumieni.
- Wlewam wino, mieszam i smażę przez chwilę, aby zredukowało się o połowę. Wlewam bulion, przykrywam i duszę ok. 5-10 minut, aż nieco zgęstnieje.
- Koniec dodaję pokrojonego kurczaka, śmietanę i mrożony groszek. Mieszam i doprawiam do smaku sola i pieprzem.
- Przekładam całość do blaszki lub naczynia do zapiekania (jeśli masz patelnię, w której można zapiekać, to nie trzeba przekładać). Na wierchu rozkładam równomiernie kruszonkę. Wierzch smaruję śmietaną (najwygodniej za pomocą pędzelka), oprószam pierzem i płatkami soli.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 St. C., piekę ok 35-40 minut, aż kruszonka się ładnie zrumieni.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne