Kurczak z sosem bazyliowym z grilla - przepis
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Grillowane mięso kurczaka jest pyszne, zwłaszcza odpowiednio przyprawione i podane z aromatycznym sosem. Dziś proponujemy pierś kurczaka grilowaną z bazyliowym pesto.
SKŁADNIKI
- 4 piersi kurczaka - bez skóry
- 4 łyżki drobiowego bulionu
- 2 łyżki soku z białych winogron
- 3-4 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- ¾ łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
- sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
- posiekany ząbek czosnku
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso natrzyj pieprzem i spryskaj bulionem wymieszanym z sokiem winogronowym oraz bazylią (2 łyżki mieszaniny pozostaw).
- Grilluj filety po 8-10 minut z każdej strony, smarując co jakiś czas mieszaniną bulionu, soku i bazylii.
- Sos: Wymieszaj majonez z parmezanem, bazylią i czosnkiem, dopraw solą. Upieczonego kurczaka ułóż na talerzach i polej sosem.
- Kurczaka podawaj z sałatką na bazie zielonych warzyw liściastych (różne rodzaje sałat, szpinak) i kiełków.
- Do sałatki możesz dodać np. pokrojone suszone pomidory, drobno pokrojony ogórek kiszony, pokruszony owczy ser, prażone pestki słonecznika.
- Polej wszystko oliwą.