Kurczak z sosem bazyliowym z grilla - przepis

2021-03-29
Kurczak z grilla z sosem bazyliowym
Autor: Shutterstock Kurczak z grilla z sosem bazyliowym smakuje wybornie.
łatwy
40 min
4

Grillowane mięso kurczaka jest pyszne, zwłaszcza odpowiednio przyprawione i podane z aromatycznym sosem. Dziś proponujemy pierś kurczaka grilowaną z bazyliowym pesto.

SKŁADNIKI

  • 4 piersi kurczaka - bez skóry
  • 4 łyżki drobiowego bulionu
  • 2 łyżki soku z białych winogron
  • 3-4 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • ¾ łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
  •  
  • sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
  • posiekany ząbek czosnku
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso natrzyj pieprzem i spryskaj bulionem wymieszanym z sokiem winogronowym oraz bazylią (2 łyżki mieszaniny pozostaw).
  • Grilluj filety po 8-10 minut z każdej strony, smarując co jakiś czas mieszaniną bulionu, soku i bazylii.
  • Sos: Wymieszaj majonez z parmezanem, bazylią i czosnkiem, dopraw solą. Upieczonego kurczaka ułóż na talerzach i polej sosem.
  • Kurczaka podawaj z sałatką na bazie zielonych warzyw liściastych (różne rodzaje sałat, szpinak) i kiełków.
  • Do sałatki możesz dodać np. pokrojone suszone pomidory, drobno pokrojony ogórek kiszony, pokruszony owczy ser, prażone pestki słonecznika.
  • Polej wszystko oliwą.