Kurczak z pastą curry - jak zrobić
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kurczak z curry z pewnością zadowoli podniebienia twoich bliskich. Ostry, ale nie za ostry, aromatyczny i z orientalną nutką, którą zawdzięcza dodatkowi mleka kokosowego.
SKŁADNIKI
- 1 pierś kurczaka,
- 0,5 czerwonej papryki,
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
- 1 mała puszka mleczka kokosowego,
- 5 łyżek gęstej śmietanki kremówki,
- cukier trzcinowy
- ziarenka sezamu do dekoracji
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju na złoty kolor.
- Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i mieszając podsmażyć ok. 1 minuty.
- Do podsmażonego kurczaka dodać pastę curry i mleczko kokosowe, gotować, aż sos odparuje o połowę i zgęstnieje.
- Dodać śmietanę kremówkę, wymieszać, doprawić cukrem trzcinowym, posypać sezamem uprażonym na suchej patelni.
- Kurczaka podawać z ryżem ugotowanym na sypko.