Kurczak z pastą curry - jak zrobić

Kurczak z pastą curry - jak zrobić
Autor: Shutterstock Kurczak z pastą curry to doskonałe danie o  interesującym pikantnym smaku
łatwy
20 min
4

Kurczak z curry z pewnością zadowoli podniebienia twoich bliskich. Ostry, ale nie za ostry, aromatyczny i z orientalną nutką, którą zawdzięcza dodatkowi mleka kokosowego.

SKŁADNIKI

  • 1 pierś kurczaka,
  • 0,5 czerwonej papryki,
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
  • 1 mała puszka mleczka kokosowego,
  • 5 łyżek gęstej śmietanki kremówki,
  • cukier trzcinowy
  • ziarenka sezamu do dekoracji
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju na złoty kolor.
  • Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i mieszając podsmażyć ok. 1 minuty.
  • Do podsmażonego kurczaka dodać pastę curry i mleczko kokosowe, gotować, aż sos odparuje o połowę i zgęstnieje.
  • Dodać śmietanę kremówkę, wymieszać, doprawić cukrem trzcinowym, posypać sezamem uprażonym na suchej patelni.
  • Kurczaka podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Maria Olczak
więcej