Kurczak z grzybami z woka: przepis

2021-03-29
Kurczak z grzybami z woka: przepis
Autor: Shutterstock Kurczak z grzybami z woka to smakowite, łatwe do przyrządzenia danie.
łatwy
30 min
4

Kurczak z grzybami z woka to danie łatwe do przygotowania, pyszne i aromatyczne. Tajemnicą udanego przyrządzania potraw w woku jest wcześniejsze przygotowanie wszystkich produktów i kolejność ich smażenia.

Dowiedz się więcej:  Jak prawidłowo smażyć w woku? [KLIKNIJ]

SKŁADNIKI

  • 4 duże suszone grzyby
  • 1/3 szklanki bulionu z drobiu lub warzywnego
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka imbiru
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 szklanki białej kapusty pokrojonej w piórka
  • marchew
  • cukinia
  • 2 cebule

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone grzyby zalej ½ szklanki ciepłej wody i odstaw na 20 minut, aż zmiękną.
  • Posiekaj ząbki czosnku. Piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski. Marchew i cukinie pokrój w cienkie słupki. Imbir zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj. Cebule pokrój w drobną kostkę.
  • Sprawdź, czy grzyby już zmiękły – jeśli tak,  odcedź je (wodę zachowaj) i pokrój w cienkie paski.
  • W woku rozgrzej tłuszcz na dużym ogniu. Wrzuć posiekany czosnek i imbir. Podsmażaj przez około 30 sekund, cały czas mieszając. Dodaj paseczki kurczaka i smaż, ciągle mieszając przez 2-3 minuty, aż mięso straci różowy kolor.
  • Wrzuć kapustę, marchew, cukinię, cebulę oraz wlej wodę z grzybów i smaż, mieszając jeszcze blisko minutę, aż kapusta stanie się miękka i szklista.
  • Wlej do woka bulion wymieszany z sosem sojowym i mąką kukurydzianą. Smaż wszystko, aż sos zgęstnieje. Potrawę podawaj z ryżem.