Kurczak z grzybami z woka: przepis
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kurczak z grzybami z woka to danie łatwe do przygotowania, pyszne i aromatyczne. Tajemnicą udanego przyrządzania potraw w woku jest wcześniejsze przygotowanie wszystkich produktów i kolejność ich smażenia.
Dowiedz się więcej: Jak prawidłowo smażyć w woku? [KLIKNIJ]
SKŁADNIKI
- 4 duże suszone grzyby
- 1/3 szklanki bulionu z drobiu lub warzywnego
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 ząbki czosnku
- łyżka imbiru
- 2 piersi z kurczaka
- 4 szklanki białej kapusty pokrojonej w piórka
- marchew
- cukinia
- 2 cebule
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone grzyby zalej ½ szklanki ciepłej wody i odstaw na 20 minut, aż zmiękną.
- Posiekaj ząbki czosnku. Piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski. Marchew i cukinie pokrój w cienkie słupki. Imbir zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj. Cebule pokrój w drobną kostkę.
- Sprawdź, czy grzyby już zmiękły – jeśli tak, odcedź je (wodę zachowaj) i pokrój w cienkie paski.
- W woku rozgrzej tłuszcz na dużym ogniu. Wrzuć posiekany czosnek i imbir. Podsmażaj przez około 30 sekund, cały czas mieszając. Dodaj paseczki kurczaka i smaż, ciągle mieszając przez 2-3 minuty, aż mięso straci różowy kolor.
- Wrzuć kapustę, marchew, cukinię, cebulę oraz wlej wodę z grzybów i smaż, mieszając jeszcze blisko minutę, aż kapusta stanie się miękka i szklista.
- Wlej do woka bulion wymieszany z sosem sojowym i mąką kukurydzianą. Smaż wszystko, aż sos zgęstnieje. Potrawę podawaj z ryżem.