Kurczak z grzybami, duszony w czerwonym winie - rozjaśni pochmurne dni

Kurczak z grzybami, duszony w czerwonym winie - rozjaśni pochmurne dni
Autor: Shutterstock Kurczak w aromatycznym sosie, którego smak wzbogacają warzywa i grzyby, to danie, które poprawia samopoczucie
łatwy
45 min
4

Kurczak  z grzybami, duszony w sosie z czerwonego wina to prawdziwie jesienno- zimowe danie, które jest pełne smaku i aromatu. Idealne na chłodne, pochmurne dni, rozgrzeje, doda energii i poprawi humor.

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki oliwy z oliwek - podzielone
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 podwójne piersi z kurczaka - ze skórą
  • ½ średniej cebuli - posiekanej
  • 8 ząbków czosnku - przekrojonych na pół
  • 3 średnie marchewki
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina - najlepiej pinot noir
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki 
  • 250 g mieszanych grzybów leśnych  lub pieczarek, pokrojonych w plastry
  • ¼ szklanki posiekanej świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Piersi z kurczaka dopraw solą i czarnym pieprzem.
  • Podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu w brytfance z grubym dnem. Piersi z kurczaka ułóż skórą do dołu na rozgrzanym oleju i przyrumień przez 4-5 minut lub na złoty kolor. Obróć i zrumień drugą stronę smażąc około 4-5 minut. Przenieś na talerz.
  • Podgrzej pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek i dodaj cebulę. Zmniejsz ogień do średniego i smaż cebulę 3-4 minuty lub do zeszklenia. Dodaj czosnek i smaż 30 sekund. Dodaj marchewki pokrojone w grube plastry i gotuj 1 minutę. Dodaj wino i zagotuj, zeskrobując zrumienione kawałki. Dodaj bulion z kurczaka, oregano i tymianek i ponownie zagotuj.
  • Włóż do brytfanki kurczaka (skórą do dołu), szczelnie przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz 1 godzinę, obracając raz, do momentu, gdy kurczak będzie miękki. Wyjmij brytfankę z piekarnika.
  • Połącz 1 łyżkę masła z mąką. Dodaj do garnka z kurczakiem i zagotuj, aby sos zgęstniał. Podgrzej pozostałą 1 łyżkę masła na średnim ogniu na patelni. Dodaj grzyby i smaż do zrumienienia. Przełóż do brytfanki z kurczakiem, dodaj posiekaną świeżą bazylię, dopraw solą i czarnym pieprzem i podawaj.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej