Kurczak z grzybami, duszony w czerwonym winie - rozjaśni pochmurne dni
2022-10-04
łatwy
45 min
4
Kurczak z grzybami, duszony w sosie z czerwonego wina to prawdziwie jesienno- zimowe danie, które jest pełne smaku i aromatu. Idealne na chłodne, pochmurne dni, rozgrzeje, doda energii i poprawi humor.
SKŁADNIKI
- 3 łyżki oliwy z oliwek - podzielone
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 podwójne piersi z kurczaka - ze skórą
- ½ średniej cebuli - posiekanej
- 8 ząbków czosnku - przekrojonych na pół
- 3 średnie marchewki
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina - najlepiej pinot noir
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 250 g mieszanych grzybów leśnych lub pieczarek, pokrojonych w plastry
- ¼ szklanki posiekanej świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Piersi z kurczaka dopraw solą i czarnym pieprzem.
- Podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu w brytfance z grubym dnem. Piersi z kurczaka ułóż skórą do dołu na rozgrzanym oleju i przyrumień przez 4-5 minut lub na złoty kolor. Obróć i zrumień drugą stronę smażąc około 4-5 minut. Przenieś na talerz.
- Podgrzej pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek i dodaj cebulę. Zmniejsz ogień do średniego i smaż cebulę 3-4 minuty lub do zeszklenia. Dodaj czosnek i smaż 30 sekund. Dodaj marchewki pokrojone w grube plastry i gotuj 1 minutę. Dodaj wino i zagotuj, zeskrobując zrumienione kawałki. Dodaj bulion z kurczaka, oregano i tymianek i ponownie zagotuj.
- Włóż do brytfanki kurczaka (skórą do dołu), szczelnie przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz 1 godzinę, obracając raz, do momentu, gdy kurczak będzie miękki. Wyjmij brytfankę z piekarnika.
- Połącz 1 łyżkę masła z mąką. Dodaj do garnka z kurczakiem i zagotuj, aby sos zgęstniał. Podgrzej pozostałą 1 łyżkę masła na średnim ogniu na patelni. Dodaj grzyby i smaż do zrumienienia. Przełóż do brytfanki z kurczakiem, dodaj posiekaną świeżą bazylię, dopraw solą i czarnym pieprzem i podawaj.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne