Kurczak w ziołach - przepis Ewy Wachowicz [WIDEO]
2021-03-29
łatwy
120 min
4
Kurczaka w ziołach Ewy Wachowicz jest soczysty i bardzo aromatyczny. Kurczak w białym winie wyśmienicie smakuje w delikatnym sosie musztardowo-śmietanowym z dodatkiem tymianku. Ewa Wachowicz proponuje podać go z pieczonymi warzywami. Oto przepis!
SKŁADNIKI
- Kurczak cały
- Szklanka białego wytrawnego wina
- Szklanka śmietany
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka masła
- Tymianek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka podziel na cztery części. Przypraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj masło. Obsmaż kurczaka na złoty kolor.
- Gdy kurczak będzie już złocisty, zalej go białym winem i dodaj tymianek. Duś do miękkości.
- Dodaj śmietanę i musztardę, wymieszaj i poczekaj aż sos zgęstnieje.
- Kurczaka podaj z pieczonymi warzywami i tłuczonymi ziemniakami.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!