Kurczak w ziołach - przepis Ewy Wachowicz [WIDEO]

2021-03-29
kurczak
Autor: thinkstockphotos.com Kurczak w ziołach
łatwy
120 min
4

Kurczaka w ziołach Ewy Wachowicz jest soczysty i bardzo aromatyczny. Kurczak w białym winie wyśmienicie smakuje w delikatnym sosie musztardowo-śmietanowym z dodatkiem tymianku. Ewa Wachowicz proponuje podać go z pieczonymi warzywami. Oto przepis!

 

SKŁADNIKI

  • Kurczak cały
  • Szklanka białego wytrawnego wina
  • Szklanka śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka masła
  • Tymianek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka podziel na cztery części. Przypraw solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj masło. Obsmaż kurczaka na złoty kolor.
  • Gdy kurczak będzie już złocisty, zalej go białym winem i dodaj tymianek. Duś do miękkości.
  • Dodaj śmietanę i musztardę, wymieszaj i poczekaj aż sos zgęstnieje.
  • Kurczaka podaj z pieczonymi warzywami i tłuczonymi ziemniakami.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!