Kurczak w zielonym curry - przepis na danie z kuchni tajskiej

2021-03-29
Kurczak w zielonym curry
Autor: Shutterstock Wyśmienite danie kuchni tajskiej.
łatwy
25 min
4

Kuchnia tajska charakteryzuje się bogactwem aromatów i przypraw, wśród których dominuje ostry smak. Polecamy kurczaka w zielonym curry, który z pewnością posmakuje miłośnikom pikantnych dań.

SKŁADNIKI

  • podwójna pierś kurczaka
  • szklanka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki śmietany 36 proc.
  • 2 szklanki mleka 2 proc.
  • 3 łyżki szatkowanego bambusa z puszki
  • papryka czerwona
  • 3 liście bazylii tajskiej
  • 3 liście limonki (suszone lub mrożone)
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka sosu rybnego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 4 łyżki zielonej pasty curry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojone w paseczki mięso ugotuj w bulionie lub w wodzie.
  • Gdy będzie miękkie, odlej bulion i cały czas gotując, dodawaj kolejno: mleko krowie, kokosowe, śmietanę, pastę curry, bambus, pokrojoną w paski paprykę i pokruszone liście limonki.  Gotuj 3 minuty.
  • Dopraw cukrem, sosem rybnym, solą i bazylią.
  • Podawaj z ryżem jaśminowym.