Kurczak w zielonym curry - przepis na danie z kuchni tajskiej
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kuchnia tajska charakteryzuje się bogactwem aromatów i przypraw, wśród których dominuje ostry smak. Polecamy kurczaka w zielonym curry, który z pewnością posmakuje miłośnikom pikantnych dań.
SKŁADNIKI
- podwójna pierś kurczaka
- szklanka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki śmietany 36 proc.
- 2 szklanki mleka 2 proc.
- 3 łyżki szatkowanego bambusa z puszki
- papryka czerwona
- 3 liście bazylii tajskiej
- 3 liście limonki (suszone lub mrożone)
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka sosu rybnego
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 4 łyżki zielonej pasty curry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojone w paseczki mięso ugotuj w bulionie lub w wodzie.
- Gdy będzie miękkie, odlej bulion i cały czas gotując, dodawaj kolejno: mleko krowie, kokosowe, śmietanę, pastę curry, bambus, pokrojoną w paski paprykę i pokruszone liście limonki. Gotuj 3 minuty.
- Dopraw cukrem, sosem rybnym, solą i bazylią.
- Podawaj z ryżem jaśminowym.