Kurczak w sosie śmietanowym z karmelizowaną cebulką
2023-06-28
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Kurczak w sosie śmietanowym z karmelizowaną cebulką i czosnkiem to łatwe i pyszne danie obiadowe. Po prostu komfortowe jedzenie w najlepszym wydaniu. Wystarczy zrumienione piersi kurczaka udusić w sosie na bazie śmietany i karmelizowanej cebuli! Smacznie i sprytnie!
SKŁADNIKI
- Na kurczaka:
- 2 duże piersi z kurczaka bez kości i skóry, przekrojone poziomo na pół, aby uzyskać 4 porcje
- 4 łyżki mąki (uniwersalnej lub zwykłej)
- 4 łyżki drobno startego świeżego parmezanu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- Na sos śmietanowy z karmelizowaną cebulką:
- 5 łyżek oliwy lub oleju
- 2 łyżki masła
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 cała główka czosnku obrana i podzielona na 10-12 ząbków
- 1 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 1/4 szklanki śmietany 30%
- 1/2 szklanki drobno startego świeżego parmezanu
- 2 łyżki świeżej pietruszki do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dopraw kurczaka solą, czosnkiem w proszku i pieprzem.
- W płytkiej misce wymieszaj mąkę, parmezan. Zanurz kurczaka w mieszance mąki; otrząśnij nadmiar.
- Rozgrzej 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła na dużej patelni na średnim ogniu. Obracaj patelnię, aby równomiernie pokryć jej powierzchnię mieszaniną tłuszczy.
- Smaż po dwa kawałki piersi z kurczaka na złoty kolor z każdej strony. Najlepiej przez około 4-5 minut z każdej strony, w zależności od grubości kurczaka. Przełóż na ciepły talerz. Odstaw na bok.
- Powtórcz to samo z pozostałymi kawałkami piersi kurczaka.
- Zmniejsz ogień do średniego. Podsmaż cebulę w pozostałym tłuszczu na patelni. Smaż, aż cebula nabierze złocistego koloru.
- Płazem noża zmiażdż 6 całych ząbków czosnku. Dodaj na patelnię zmiażdżone i pozostałe całe ząbki czosnku na patelnię. Smaż razem z cebulą przez około 2-3 minuty. Dodaj bulion, aby zeglasować patelnię. Zeskrob zrumienione kawałki i gotuj na wolnym ogniu do zredukowania płynu o połowę. Czyli przez około 5 minut.
- Zmniejsz ogień. Wlej śmietanę. Sos gotuj przez około 2-3 minuty, łącząc ze sobą wszystkie smaki.
- Dodaj parmezan. Kontynuuj delikatne gotowanie przez około 2-3 minuty, aż ser się rozpuści, od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Dodaj kurczaka z powrotem na patelnię i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aby sos był odpowiednio gęsty. Pierś z kurczaka wchłonie wszystkie pyszne smaki.
- Udekoruj pietruszką i odrobiną czarnego pieprzu.
- Podawaj z makaronem, puree z kalafiora, makaronem z cukinii, ryżem lub puree ziemniaczanym.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie