Kurczak w sosie śmietanowym z karmelizowaną cebulką

Kurczak w sosie śmietanowym z karmelizowaną cebulką
Autor: Shutterstock.com Patelnia z piersią kurczaka w sosie śmietanowym z cebulką i czosnkiem
łatwy
40 min
4

Kurczak w sosie śmietanowym z karmelizowaną cebulką i czosnkiem to łatwe i pyszne danie obiadowe. Po prostu komfortowe jedzenie w najlepszym wydaniu. Wystarczy zrumienione piersi kurczaka udusić w sosie na bazie śmietany i karmelizowanej cebuli! Smacznie i sprytnie! 

SKŁADNIKI

  • Na kurczaka:
  • 2 duże piersi z kurczaka bez kości i skóry, przekrojone poziomo na pół, aby uzyskać 4 porcje
  • 4 łyżki mąki (uniwersalnej lub zwykłej)
  • 4 łyżki drobno startego świeżego parmezanu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • Na sos śmietanowy z karmelizowaną cebulką:
  • 5 łyżek oliwy lub oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 cała główka czosnku obrana i podzielona na 10-12 ząbków
  • 1 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 1/2 szklanki drobno startego świeżego parmezanu
  • 2 łyżki świeżej pietruszki do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dopraw kurczaka solą, czosnkiem w proszku i pieprzem.
  • W płytkiej misce wymieszaj mąkę, parmezan. Zanurz kurczaka w mieszance mąki; otrząśnij nadmiar.
  • Rozgrzej 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła na dużej patelni na średnim ogniu. Obracaj patelnię, aby równomiernie pokryć jej powierzchnię mieszaniną tłuszczy.
  • Smaż po dwa kawałki piersi z kurczaka na złoty kolor z każdej strony. Najlepiej przez około 4-5 minut z każdej strony, w zależności od grubości kurczaka. Przełóż na ciepły talerz. Odstaw na bok.
  • Powtórcz to samo z pozostałymi kawałkami piersi kurczaka.
  • Zmniejsz ogień do średniego. Podsmaż cebulę w pozostałym tłuszczu na patelni. Smaż, aż cebula nabierze złocistego koloru.
  • Płazem noża zmiażdż 6 całych ząbków czosnku. Dodaj na patelnię zmiażdżone i pozostałe całe ząbki czosnku na patelnię. Smaż razem z cebulą przez około 2-3 minuty. Dodaj bulion, aby zeglasować patelnię. Zeskrob zrumienione kawałki i gotuj na wolnym ogniu do zredukowania płynu o połowę. Czyli przez około 5 minut.
  • Zmniejsz ogień. Wlej śmietanę. Sos gotuj przez około 2-3 minuty, łącząc ze sobą wszystkie smaki.
  • Dodaj parmezan. Kontynuuj delikatne gotowanie przez około 2-3 minuty, aż ser się rozpuści, od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Dodaj kurczaka z powrotem na patelnię i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aby sos był odpowiednio gęsty. Pierś z kurczaka wchłonie wszystkie pyszne smaki.
  • Udekoruj pietruszką i odrobiną czarnego pieprzu.
  • Podawaj z makaronem, puree z kalafiora, makaronem z cukinii, ryżem lub puree ziemniaczanym.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej