Dzisiaj Światowy Dzień Czekolady: kurczak w sosie czekoladowym - przepis na mole poblano
2021-03-29
średni
60 min
4
Kurczak w sosie czekoladowym – mole poblano – to doskonałe danie kuchni meksykańskiej. Kurczak podany w ten sposób zaskoczy cię swym oryginalnym smakiem. Sos czekoladowy i przyprawy sprawiają, że jest to danie niezwykle aromatyczne. Wypróbuj nasz przepis na kurczaka w sosie czekoladowym.
SKŁADNIKI
- 1200 g kurczaka razem z kośćmi pokrojonego na mniejsze kawałki
- 2 papryki chilli
- 1 papryka wędzona chilli z puszki
- 2 kostki bulionu drobiowego
- 200 g migdałów bez skóry
- 200 g cebuli
- 300 g pomidorów pelati z puszki lub 5 całych dojrzałych pomidorów
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki nasion sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 5 zmielonych w moździerzu goździków
- 1 łyżka ziaren mielonej kolendry
- 2 gwiazdki anyżu zmielone w moździerzu
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżki smalcu (smalec można zastąpić dowolnym olejem roślinnym)
- 200 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy smalec i obsmażamy w nim ze wszystkich stron kawałki kurczaka, aż uzyskają złoty kolor. Odstawiamy mięso do ostygnięcia i zabieramy się do przygotowania sosu.
- Siekamy drobno czosnek, cebulę i obie papryki, podsmażamy je w garnku na pozostałym tłuszczu.
- Migdały również drobno siekamy, dodajemy je do cebuli i papryki, co chwilę mieszając. Doprawiamy ziarnami kolendry, gwiazdkami anyżu, cynamonem, goździkami i czarnym pieprzem.
- Miksujemy pomidory, dodajemy do garnka razem z kostkami bulionu drobiowego. Dorzucamy rodzynki.
- Teraz czas na czekoladę – kruszoną wrzucamy do garnka, całość dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego sosu wkładamy kawałki kurczaka. Dusimy pod przykryciem około 30 minut, mieszając po dnie drewnianą łopatką.
- Kurczaka można na koniec przybrać ziarnem sezamu i posiekaną natką kolendry.