Kurczak w sosie brokułowym do makaronu

Kurczak w sosie brokułowym do makaronu
Autor: Shutterstock.com Kurczak w sosie brokułowym do makaronu
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Kurczak w sosie brokułowym najlepiej smakuje z makaronem. To ekspresowe danie z piersi kurczaka jest szalenie proste. Najlepiej użyć mrożonych brokułów, ponieważ są już umyte, pokrojone i bardzo szybko się gotują. Wypróbujcie ten genialny przepis i dajcie znak w komentarzach, jak smakowało! 

SKŁADNIKI

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła i 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 szklanki mrożonych różyczek brokuła lub 1 mała główka świeżego
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18% 
  • 3 łyżki parmezanu startego
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą oraz pieprzem.
  • Na patelni lub w rondlu rozgrzac masło z olejem. Dodać pierś kurczak i smażyć do zrumienienia.
  • Dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Wlać bulion. Zagotować. Dodać brokuły. Gotować jeszcze 5 minut.
  • Dodać śmietanę i parmezan. Wymieszać. Podgrzewać do rozpuszczenia sera. Spróbować. Doprawić solą oraz pieprzem.  Dodać natkę pietruszki. 
  • Podawać do makaronu albo ziemniakówy, czy kaszy, bądź ryżu, posypując dodatkową porcją parmezanu. Smacznego! 
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?

Spaghetti z pieczoną fetą, brokułami i groszkiem - pomysł na danie jednogarnkowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej