Kurczak w porto: przepis na aromatyczne udka z kurczaka
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Kurczak w porto to proste danie, które idealnie pasuje na wykwintny obiad czy elegancką kolację. Ciekawy aromat zapewnia dodatek portugalskiego porto, czyli wina wzmocnionego. Przetestuj nasz przepis na pyszne udka z kurczaka!
Kurczaka w porto najlepiej podawać z ziemniaczanym puree z gałką muszkatołową oraz sałatką - np. z pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulą, zielonymi oliwkami, papryką marynowaną, a całość podlana sosem winegret.
SKŁADNIKI
- 4 udka z kurczaka
- pół marchewki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kieliszek porto
- suszony tymianek
- suszony rozmaryn
- słodka czerwona papryka w proszku
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mieszamy przyprawy i oprószamy nimi udka. Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w plasterki. Oliwę mieszamy z połową kieliszka porto.
- Natarte przyprawami udka układamy w naczyniu, dorzucamy marchewkę, cebulę i czosnek, zalewamy oliwą z winem porto. Wkładamy do lodówki - najlepiej na 24 godziny.
- Po tym czasie na patelni podsmażamy kurczaka po 5 minut z każdej strony. Na końcu dolewamy pół kieliszka porto.
- Kurczaka przekładamy do garnka i zalewamy marynatą. Dusimy pod przykryciem ok. 1 godz. Jeśli sos będzie się redukował, można dolać porto.