Kurczak w porto: przepis na aromatyczne udka z kurczaka

2021-03-29
Kurczak w porto: przepis na aromatyczne udka z kurczaka
Autor: thinkstockphotos.com Dobrze przyprawiony kurczak w aromatycznym sosie z dodatkiem porto sprawdzi się i na co dzień, i na specjalne okazje
łatwy
80 min
4

Kurczak w porto to proste danie, które idealnie pasuje na wykwintny obiad czy elegancką kolację. Ciekawy aromat zapewnia dodatek portugalskiego porto, czyli wina wzmocnionego. Przetestuj nasz przepis na pyszne udka z kurczaka!

Kurczaka w porto najlepiej podawać z ziemniaczanym puree z gałką muszkatołową oraz sałatką - np. z pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulą, zielonymi oliwkami, papryką marynowaną, a całość podlana sosem winegret.

SKŁADNIKI

  • 4 udka z kurczaka
  • pół marchewki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kieliszek porto
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • słodka czerwona papryka w proszku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mieszamy przyprawy i oprószamy nimi udka. Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w plasterki. Oliwę mieszamy z połową kieliszka porto.
  • Natarte przyprawami udka układamy w naczyniu, dorzucamy marchewkę, cebulę i czosnek, zalewamy oliwą z winem porto. Wkładamy do lodówki - najlepiej na 24 godziny.
  • Po tym czasie na patelni podsmażamy kurczaka po 5 minut z każdej strony. Na końcu dolewamy pół kieliszka porto.
  • Kurczaka przekładamy do garnka i zalewamy marynatą. Dusimy pod przykryciem ok. 1 godz. Jeśli sos będzie się redukował, można dolać porto.